News55

Person på äldreboende låstes in av personal efter dödshot

Artikelbild
STOCKHOLM 20150224
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 juni 2016

Personalen på äldreboendet bestämde sig för att avskärma den aggressiva personen och satte en fot framför dörren på lägenheten så att den boende inte skulle kunna ta sig ut. Men när dörren gick i baklås blev situationen helt plötsligt en annan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

UPPSALA. Det var i maj som den äldre personen på boendet gick runt i korridorerna, skrek, slog och hotade att döda personalen. Andra boende fick också påhälsning i sina lägenheter och blev skrämda av den äldre personen, det står i en lex Sarah-anmälan som IVO tagit del av.

      LÄS MER: Vårdskada efter felmedicinering på äldreboende

Satte fot framför dörren

Personalen bestämde sig för att avskärma den boende för att inte en våldssituation skulle uppstå. Den boende togs in i sin lägenhet och personalen satte en fot framför dörren.

      LÄS MER: Personal på äldreboende anmäld efter slag mot kvinna

Personalen kontaktade därefter joursjuksköterska, psykiatri, polis och anhöriga till den aggressiva personen. Men efter ett tag upptäckte de att dörren inte gick att öppna eftersom den hade gått i baklås.

Den boende var inlåst i sin lägenhet och personal och polis stod utanför.

“Risk att skada sig själv”

ANNONS

“Det blir en risksituation då man inte har full kontroll på vårdtagaren, som var ensam och upprörd i lägenheten med risk för att skada sig själv”, står det i anmälan.

      LÄS MER: Så drogade och svalt äldreboendet min vän tills hon dog

En låssmed kontaktades men det dröjde så lång tid att polisen slutligen fick bryta upp dörren. Samtliga som arbetade den dagen nekar till att dörren skulle ha låsts utifrån. De hänvisar till att den äldre personen själv bankade på låskolven inifrån så att dörren gick i baklås.

“Behöver nytt boende omgående!”

Den äldre personen är felplacerad eftersom boendet inte är avsett för personer med aggressionsproblematik. Verksamhetschefen har vid flera tillfällen förklarat detta för biståndshandläggare utan resultat.

      LÄS MER: Man behandlad som döende på äldreboende. Dottern: ”En ren skräckupplevelse”

I anmälan står det också att man har varit tvungen att ta bort fönsterhandtag eftersom den boende har öppnat fönstret och nästan trillat ut från andra våningen.

“Vi behöver nytt boende omgående!” står det i anmälan undertecknad verksamhetschefen.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS