News55

Prostatacancerförbundet: ”Inför screening i hela landet”

Artikelbild
Maria Hagström
Maria Hagström
Uppdaterad: 07 nov. 2017Publicerad: 07 nov. 2017

Varje dag dör mer än sex personer av prostatacancer i Sverige. Fler skulle kunna överleva om allmän screening införs, det anser Prostatacancerförbundet. – Prostatacancer ger oftast inga symptom förrän det är för sent, när det har spritt sig, säger förbundets generalsekreterare Göran Hellberg, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom och i dag lever nära 100 000 med diagnosen. Enligt siffror från Socialstyrelsen, som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram, dog 2 347 personer förra året av sjukdomen.

För att minska dödligheten vill Prostatacancerförbundet se regelbundna tester för män, helst redan från 45-årsåldern.

– Vi vill införa screening i hela landet, ungefär som vid bröstcancer. I storstäder är det i dag fler som testar sig, ute i landet är det sämre. Det finns många som inte vet att man kan göra PSA-prover eller att prostatacancer är den vanligaste cancerformen, säger Göran Hellberg, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet, som under november satsar extra på att uppmärksamma sjukdomen genom bland annat Mustaschkampen.

      LÄS MER: Prostatacancervården allt bättre

Socialstyrelsen utreder screening

Vanligtvis utvecklas prostatacancer ganska långsamt och de flesta som drabbas och behandlas i tid lever länge och dör inte av sin cancer. Men Göran Hellberg påpekar att det finns de som det går fort för.

– Prostatacancer ger oftast inga symptom förrän det är för sent, när det har spritt sig. Screeningfrågan är viktig, säger han till News55.

Som det ser ut i dag måste man själv ta initiativ till PSA-prov, som tas med ett vanligt blodprov.

ANNONS

– Om du är över 50 år och inte har prostatacancer i släkten, eller om du är över 45 år och har det i släkten, kan de inte neka dig, säger Göran Hellberg.
Om testet visar ett högt PSA-värde behöver det inte betyda att personen har cancer, det är en indikation och ytterligare prover behövs.

För tre år sedan beslutade Socialstyrelsen att inte rekommendera allmän screening med PSA-tester, men nu har ny forskning kommit på området med bättre testmetoder och i början av nästa år ska myndigheten på nytt ta ställning.

      LÄS MER: Svenskt prostatacancertest blir tillgängligt i Europa

Ojämlik tillgång på läkemedel

Den statistik som Nyhetsbyrån Siren tagit fram visar att det finns skillnader mellan länen. Till exempel dör mer än dubbelt så många män av prostatacancer i Gävleborgs län jämfört med Stockholms län, i relation till befolkningsantalet.

Förutom olika många PSA-tester i landets län, så skiljer även tillgången på läkemedel.

– För den som har cancer finns det i dag fyra läkemedel som kostar mycket pengar. Där har landstingen tagit olika beslut, som kan betyda att man tillhandahåller ett visst läkemedel och inte ett annat eller inte vissa kombinationer. Vi vet att läkemedlen fungerar men inte på vem, man måste testa sig fram. Den olika tillgången är inte jämlik vård, säger Göran Hellberg.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS