News55

Regeringen satsar miljarder på äldre - SPF Seniorerna inte imponerade

Artikelbild
STOCKHOLM 2014-11-26
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 18 jan. 2016Publicerad: 18 jan. 2016

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) skriver på SVT Opinion om regeringens miljardsatsning på äldreomsorg och stöd för bättre boende. Men SPF Seniorerna menar att det inte räcker: – Satsningen motsvarar ett enda nybyggt särskilt boende i hela landet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen kommer att satsa två miljarder om året på ökad bemanning inom äldreomsorgen. Det skriver jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) på SVT Opinion och kallar satsningen för historisk.

”Mer personal betyder mer tid för omsorg, och det är en förutsättning för att de enskilda äldres behov ska vara i fokus”, skriver Regnér och presenterar även ett nytt investeringsstöd för olika former av äldreboenden som regeringen kommer att genomföra under året – ”Sveriges äldre blir fler och det betyder att antalet bostäder för äldre också måste öka”.

Vill öka möjligheten att bo kvar hemma

Åsa Regnér skriver också att många äldre även föredrar att bo kvar hemma långt upp i åldern.

”Även när krafterna minskar går det ofta att underlätta fortsatt kvarboende, men när det inte längre är vare sig ett önskemål eller en möjlighet saknas det ibland lämpliga alternativ av boende.”

      LÄS MER: Rekordmånga äldre sjuka nekas äldreboende

Tanken med det nya investeringsstödet är att både satsa på byggande av traditionella äldreboenden och andra typer av mellanboende former som seniorbostäder men även att bygga om lägenheter så att den som vill bo kvar hemma ska kunna göra det.

”Stora och breda satsningar möjliggör större individuell frihet, jämlikhet och jämställdhet när vi blir äldre”, avslutar Åsa Regnér sitt inlägg.

ANNONS

SPF Seniorerna: “Satsningen är marginell”

Men SPF Seniorerna är inte särskilt imponerade, även om man menar att satsningen på mer personal är ett steg i rätt riktning.

– Men den betyder inte att det över en natt kommer fram nya platser i särskilt boende runt om i landet, säger SPF:s kommunikatör Anna Eriksson till News55.

– Tvärtemot visar siffror från Boverket att det råder brist på platser i ungefär hälften av landets kommuner idag, och långt ifrån alla kommuner kommer att ha löst platsbristen ens om fem år.

      LÄS MER: 102-åring nekades plats på äldreboende

Är inte satsningen på bostäder välkommen för era medlemmar?

– Jo, men den är marginell, på 150 miljoner kronor i år – vilket motsvarar ett enda nybyggt särskilt boende i hela landet. Det framgår med all tydlighet av den granskning som SVT gjort att det behövs mångfalt fler nya platser än så, och andra åtgärder som gör att kommunerna faktiskt lever upp till sitt ansvar om en värdig äldreomsorg där den äldres behov är i fokus.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS