News55

Så kan läkare avslöja risk för sjukdom med ny metod

Så kan läkare avslöja risk för sjukdom i ditt hjärta med ny metod
En ny metod gör att läkare kan se om du inom ett halvår löper risk för att drabbas av en vanlig sjukdom.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 28 feb. 2024

En ny metod kan avslöja om man inom det närmsta halvåret löper risk för att drabbas av en vanlig sjukdom. Tidigare har man bara kunnat säga hur risken för ditt hjärta ser ut på tio års sikt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskningen går framåt när det gäller hjärtinfarkt som är världens vanligaste dödsorsak och sjukdomen ökar globalt. Ny internationell forskning ledd av Uppsala universitet har hittat en metod som möjliggör att förutspå risken för att drabbas inom det närmaste halvåret, rapporterar TV4.

Idag kan man få veta om man löper en förhöjd risk att få hjärtinfarkt inom tio år. Men det kan kännas för långt bort för att motivera personen att ta förebyggande medicin eller göra livsstilsförändringar. Med ett kortare tidsperspektiv tror forskarna att det blir mer konkret.

– Får du höra att du har en ökad risk för en hjärtinfarkt inom några månader, då kanske du blir mer sugen på att göra något åt det än om du får höra att du har en lätt förhöjd risk om tio år, konstaterar Johan Sundström, hjärtläkare och professor vid Uppsala universitet.

Hjärta och stress

Stress är en av riskfaktorerna, det vet man sedan tidigare, både vad det gäller plötslig stress och långvarig stress. Det har man också undersökt i denna studie.

– Vi vet att om man förlorar sin make eller maka så fördubblas risken för att få hjärtinfarkt de närmaste månaderna. Om man får en cancerdiagnos vet vi att risken för hjärtdöd kan vara fördubblad. Då tror vi att det är någon sorts stress som kan leda fram till hjärtinfarkt.

Så kan läkare avslöja risk för sjukdom med ny metod
Johan Sundström, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper, klinisk epidemiologi vid Uppsala universitet.
Foto Mikael Wallerstedt


Johan Sundström har tillsammans med forskare i Europa arbetat utifrån hypotesen att flera viktiga biologiska processer är aktiva månaderna före en hjärtinfarkt – och att de skulle gå att hitta med ett enkelt blodprov, skriver forskning.se.

ANNONS

– Vi ville utveckla metoder för att man i sjukvården ska kunna hitta personer som snart kommer att få sin första hjärtinfarkt, säger Johan Sundström.

Ett enkelt webbverktyg har även utvecklats av forskarna. Där kan vem som helst kan få reda på sin risk att få en hjärtinfarkt inom ett halvår.

– Det var också ett syfte med hela studien eftersom vi vet att motivationen för förebyggande behandlingar är ganska låg. Om man får reda på att man visar sig ha en förhöjd risk att få en hjärtinfarkt snart blir man kanske mer motiverad att förhindra den, säger Johan Sundström.

ANNONS
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS