News55

Så vill Moderaterna bryta äldres ofrivilliga ensamhet

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 19 apr. 2017Publicerad: 19 apr. 2017

En förändring måste ske när det kommer till att Sveriges äldre inte får det sällskap och den mat de behöver för att kunna leva ett gott liv. Det skriver Moderaterna i en debattartikel i Dagens Samhälle.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ljuset av den rapport som bygger på statistik från det nationella kvalitetsregistret Senior alert och Socialstyrelsen som visar att närmare 40 000 äldre inom äldreomsorgen lider av undernäring höjs kritiska röster. Tre av dem tillhörandes moderaterna Cecilia Widegren, Katarina Brännström och Margareta Pålsson kom till uttryck i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Enligt artikelförfattarna är undernäring ofta kopplat till ofrivillig ensamhet och de anser att det är skamligt att äldre inte får den mat och det sällskap de behöver för att leva ett värdigt liv.

40 miljoner ska bryta äldres ofrivilliga ensamhet

I samband med att den äldre delen av befolkningen växer i stadig takt är det därför viktigt att bryta den ensamhet som äldre upplever varje dag. Moderaterna föreslår därför att man bland annat satsar 40 miljoner kronor i syfte att prioritera arbetet att bryta äldres ofrivilliga ensamhet. Ett sätt är att se över och öka antalet mötesplatser för äldre.

Förutom det vill artikelförfattarna se ett så kallat måltidslyft i äldreomsorgen med fokus på vällagade och gemensamma måltider.

Enligt en ny rapport från SKL och Socialstyrelsen är knappt fyra av tio äldre nöjda med de sociala aktiviteter som erbjuds dem inom äldreomsorgen. Det duger inte, skriver Cecilia Widegren, Katarina Brännström och Margareta Pålsson i Dagens Samhälle.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS