News55

SPF Seniorerna: ”Ändra lagen så äldre får goda livsvillkor”

Artikelbild
Ett uppskattat initiativ hoppas man ska sprida sig över landet.
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 04 apr. 2016Publicerad: 04 apr. 2016

"Socialtjänstlagen måste ändras så att äldre får rätt till goda levnadsvillkor, och inte bara skäliga" kräver SPF Seniorernas Christina Rogestam och Gösta Bucht.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Äldre med funktionshinder har bara rätt till skäliga levnadsvillkor medan yngre med liknande funktionshinder har rätt till goda levnadsvillkor. Detta enligt Lagen om särskilt stöd (LSS) vilket är något som SPF Seniorerna nu kräver ändras.

Christina Rogestam och Gösta Bucht, förbundsordförande respektive sakkunnig inom vård och omsorg, skriver i Göteborgs-Posten att “Socialtjänstlagen måste ändras så att äldre får rätt till goda levnadsvillkor, och inte bara skäliga.”

      LÄS MER: SPF Seniorerna: 90-talet ringde och ville ha ädelreformen tillbaka

Man menar att så som lagen ser ut i dag leder den till att äldre inte får den omsorg de har rätt till. Detta för att det uppstår problem med att tolka Socialtjänstlagens begrepp ”skälig levnadsnivå” vilket ofta leder till att biståndsbedömningen sker efter budgetramar istället för de äldres individuella behov:

“Budget går före medmänsklighet”

”Nuvarande lagstiftning är för svag – kommunerna kan utan konsekvenser låta budget gå före individuella behov, medmänsklighet och trygghet.”

Man skriver att det finns otaliga exempel på kommuner som nekar äldre med stora omsorgsbehov plats på ett särskilt boende, dessutom tolkas inte regelverket konsekvent över landet:

”Vad som anses skäligt skiljer sig dessutom mycket kommunerna emellan”, skriver Christina Rogestam och Gösta Bucht som avslutar med orden ”Alla ska vara lika inför lagen, men lagen skall också vara lika för alla.”

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS