News55

Äldre hjälper varandra hitta rätt på internet

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 nov. 2016

Internet rankas för första gången som den viktigaste informationskällan för hela befolkningen. De som drabbas negativt av trenden är framför allt de äldre, men hos Seniornet i Märsta och Sigtuna försöker man råda bot på det genom att hjälpa varandra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vårt internetanvändande pågår drygt en femtedel av vår vakna tid och 9 av 10 hushåll har tillgång till en dator och 4 av 5 har en smartphone. Nu visar också nya siffror från Internetstiftelsen i Sverige (IIS) att allt fler äldre i Sverige använder internet.

– Det är lätt att bli utanför om man inte kan. Allt tas bort, som telefonkatalogen. Och om man ska kolla busstider behöver man kunna gå in i datorn, säger Inger Elmesiöö som sitter i styrelsen hos Seniornet till UNT.

14 procent av svenskar mellan 66 och 75 år använder fortfarande inte internet, det är dock en stor skillnad om man jämför med några år sedan då det var upp mot en tredjedel. Bland de äldsta, över 75 år, är det idag drygt hälften som inte använder internet. Främsta orsaken till att vissa inte använder internet är ointresse. Krånglig teknik är en annan.

      LÄS MER: Vården digitaliseras – de äldre diskrimineras

It-kafé för äldre

Varje torsdag träffas Seniornets föreningsmedlemmar i Märsta och Sigtuna för att ha it-kafé och på tisdagar är det släktforskning som gäller.

Styrelseledamoten Sonja Nordin gillar att spela spel på internet, något hon gärna delar med sig av.

– Jag lär andra att spela Wordfeud, Mahjong och att lägga patiens. Många blir glada över att kunna ta död på några timmar och samtidigt träna motoriken genom att använda datamusen. Är man lite darrig på handen kan det vara svårt, säger hon till UNT.

ANNONS

      LÄS MER: Årets julklapp spås bli en teknikpryl

“De kan inte sina lösenord”

Mobilt användande ökar, enligt IIS undersökning. Vi föredrar mobila plattformar för att söka information om tidtabeller, läsa nyheter, lyssna på musik och besöka Facebook, medan datorer används till att skicka e-post, söka fakta och betala räkningar.

Den vanligaste frågan från medlemmarna vid dessa träffar är något oväntad.

– De kan inte sina lösenord till mejlen. Det är ett stort problem får många, avslutar föreningens vice ordförande Jan Winberg till UNT.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS