News55

Kommunal: Så slaktar regeringen välfärden

Regeringen får kritik av Kommunal
Regeringens vårbudget kritiseras från flera håll. Foto: TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Regeringen får hård kritik från fackförbundet Kommunal. Det rapporterar Senioren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bristerna i den svenska välfärden har lett till att allt fler privatpersoner själva ansvarar för vården av sina anhöriga. Drygt 840 000 svenskar vårdar en äldre anhörig, enligt siffror från Kommunal.

Var fjärde person känner sig otillräcklig för att han eller hon inte kan hjälpa sin anhörige i tillräckligt stor utsträckning, och nästan sju av tio skulle vilja att deras anhöriga ska få professionell vård.

Läs mer: Här skärs det kraftigt ner på äldreomsorgen

Mot den här bakgrunden bedöms regeringens vårbudget och kritiken från Kommunal är hård. 

– Ulf Kristersson lovade att vården, skolan och omsorgen inte skulle lämnas åt sitt öde. Statsministern bryter tyvärr sitt löfte till alla de hundratusentals välfärdsarbetare som Kommunal organiserar, säger fackförbundets ordförande Malin Ragnegård till Senioren.

Regeringen vrider tillbaka klockan

Hon menar att den ökade anhörigvården även påverkar jämställdheten i samhället, eftersom kvinnors arbetsförmåga riskerar att begränsas. 

– Det här är en frihets- och jämställdhetsfråga. Välfärdsstaten är ju till för att vi själva ska få bestämma över våra liv samtidigt som våra anhöriga får en bra och kvalitativ omsorg, säger Ragnegård och fortsätter: 

ANNONS

– Men denna välfärdsslakt riskerar vi att vrida tillbaka klockan 50 år i jämställdhetsarbetet där kvinnor förväntades stanna hemma för att ta hand om barnen och de äldre.

Äldrevård i kris

Äldre
Äldrevården i Sverige brottas med många problem. Foto: Hasse Holmberg / TT

News55 har tidigare rapporterat om den krisande äldrevården i Sverige och kritiken är ett återkommande ämne i media. Problemen tydliggjordes redan under pandemin, men sedan dess har det inte hänt så mycket.

– Det skulle behövas ytterligare 50 miljarder för att behålla dagens standard, det vill säga den nivå som vi i Coronakommissionen underkände. Ännu mer pengar behövs om omsorgen ska bli bättre och räcka till alla, berättar professor Mats Thorslund för TV4.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS