News55

Besked om Børsens brandorsak kan dröja månader

Artikelbild
Brandmän kämpar mot lågorna som slukade stora delar av Børsen i Köpenhamn på tisdagen. (Foto: Martin Sylvest/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

Det kan ta flera månader att få reda på vad som orsakade branden i den anrika Köpenhamnsbyggnaden Børsen, uppger polisen. Samtidigt väntas inte elden vara helt släckt förrän i morgon torsdag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Polisen har inlett en omfattande utredning för att ta reda på brandorsaken.

“Hittills har vi genomfört förhör, säkrat övervakning och genomfört ett stort antal utredningsåtgärder”, säger Brian Belling, vice polisinspektör och chef för Köpenhamnspolisens avdelning för brott mot person, i ett pressmeddelande.

Samtidigt fortsätter det att brinna i byggnaden. Under natten mot onsdagen kämpade 50-tal brandmän med att släcka glödbränder i den gamla byggnaden. Räddningstjänsten kommer att vara på plats i minst ett dygn till, rapporterar danska medier.

Minst halva byggnaden har hittills brunnit ned. Kvarstår av de värst drabbade delarna gör bara det yttre murbruket, som brandmännen kämpar för att rädda.

Parallellt med släckningsarbetet pågår insatser för att säkra att byggnadens fasad inte kollapsar och välter ut över gatan.

Branden i den historiskt viktiga 1600-talsbyggnaden startade på tisdagsmorgonen i en del där renoveringsarbete pågick. Förfärade Köpenhamnsbor samlades för att se när den karaktäristiska spiran föreställande sammanflätade draksvansar störtade till marken.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS