News55

Alfons Åberg-skräck väcker politisk strid

Artikelbild
STOCKHOLM 2010-12-20
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 feb. 2016

En förskola i Malmö stoppar tillfälligt all filmvisning efter att ett föräldrapar anmält visningen av "Alfons och odjuret" till Skolinspektionen. Nu har beslutet letat sig upp i politiken och kommunfullmäktige, det rapporterar Sydsvenskan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Sadelmakarebyns förskola som har tagit beslutet att tillfälligt stoppa all filmvisning efter att ett föräldrapar anmält förskolan till Skolinspektionen, det skriver Sydsvenskan.

– Vi tog beslutet att den närmaste tiden inte visa film på förskolan. Det kändes bra att ta beslut efter den här specifika situationen, säger Eva Danerhall, förskolechef vid Sadelmakarebyns förskola, till tidningen.

      LÄS MER: Föräldrar anmälde skola för att ha visat Alfons Åberg-film

Enligt föräldrarna hade deras barn fått “ohyggliga mardrömmar” efter att ha sett Alfonsfilmen och de skriver i sin anmälan att filmen inte borde visats på grund av dess “ohyggliga art”.

Filmstoppet “en enorm överdrift”

Beslutet av Malmö stad har nu letat sig upp till kommunfullmäktige. Till Sydvenskan säger liberalernas gruppledare i kommunfullmäktige, Fredrik Sjögren, att filmstoppet är “en enorm överdrift”.

– Jag har själv barn i förskoleåldern och har sett “Alfons och odjuret” flera gånger. Filmen handlar om Alfons ångest efter att han har varit elak mot ett annat barn, säger Fredrik Sjögren, och poängterar att budskapet är tydligt mot mobbning – någonting förskolan måste diskutera och ta hand om.

Men högst politisk ansvarig för kommunala förskolor i Malmö, förskolenämndens ordförande Rose-Marie Carlsson (S), vill inte lyfta filmstoppet politiskt i grundskolenämnden.

ANNONS

– Jag går inte in och styr med hela handen. Det här är en verksamhetsfråga som ska hanteras på förskolan, säger Rose-Marie Carlsson, till Sydsvenskan.

Alfonsfilmens skapare: “Jag blir förtvivlad”

Flera andra röster har också letat sig fram sedan beslutet kom. Inte minst från Alfonsfilmens skapare. Pelle Svensson, tidigare kulturnämndsordförande i Malmö, filmade när Pennfilm i Malmö gjorde film av “Alfons och odjuret”. Han är mycket kritisk till beslutet.

– Jag blir förtvivlad när jag hör detta, säger han till Sydsvenskan.

– Filmen har visats på bio i 25 år. Det kan nog vara en miljon barn som har sett den. Det här är första gången jag hör att någon förälder har blivit upprörd.

Rätt att ge vika för några föräldrars åsikter?

Sydsvenskan rapporterar också om hur Alfons-skräcken väcker frågor hos flera personer inom kommunfullmäktige. Anneli Bojessons (L) har ställt en fråga till kommunalrådet Anders Rubin (S) där hon undrar om han tycker det är rätt att ”ge vika för några föräldrars åsikter”.

Enligt Malmö stads beslut:

ANNONS

–  Ska film inte ska visas på förskolan den närmaste tiden.

– Personal ska informera föräldrarna dagligen på tavlan i entrén om dagens aktiviteter.

– Skall ett uppföljningsmöte snart hållas mellan de anmälande föräldrarna, personal och förskolechef.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS