News55

Vännen om Åke Cato: "Han sa aldrig ett ont ord om någon"

Artikelbild
MALMÖ 2014-09-09
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 nov. 2016

En av Sveriges främsta underhållare, Åke Cato, har gått ur tiden. Reaktionerna från kollegor och vänner är många. - Jag kommer minnas hans oändliga ärliga äkthet, säger Mikael Neumann, nära vän till Åke Cato.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under torsdagen stod det klart att komikern, journalisten och skådespelaren Åke Cato har gått bort efter flera år av sviktande hälsa.

– Han var en äkta god vän. Han sa aldrig ett ont ord om något. Jag kommer minnas hans oändliga ärliga äkthet, säger vännen Mikael Neumann i en intervju med Expressen.

      LÄS MER: När min vän dog gick jag direkt till zumbaklassen

En av Sveriges främsta underhållare

Åke Cato är känd som en av Sveriges främsta underhållare. Under 1980- och 90-talet sågs han bland annat i nära samarbete med kollegan och vännen Sven Melander i tv-programmet Nöjesmassakern. Med sketcher som “Werner och Werner” och “Preben och Preben” har Cato bidragit till många skratt.

Men till slut tog Catos sviktande hälsa ut sin rätt. Mikael Neumann beskriver Catos hälsotillstånd som bitvis oerhört tufft.

– Jag känner en lättnad å Åkes vägnar för han har varit väldigt, väldigt sjuk. Han ville inget annat än att lämna jordelivet. Jag skulle ha besökt honom idag. För om att han skulle ha ett annat boende. Han sa flera gånger att han inte ville något hellre än att gå bort. Han kunde inte gå och inte stå, han hade blodförgiftning och hjärtsvikt. Det var väldigt svårt för honom. Men han gnällde aldrig, säger Neumann till Expressen.

      LÄS MER: Jag trodde aldrig att jag skulle sakna ceremonin över döden

ANNONS

“Det är oändligt sorgligt”

Och reaktionerna på komikerns bortgång är många. På Instagram uttrycker vännen och den före detta kollegan Sven Melander sin sorg.

“Min käre vän Åke dog igår kväll. Det är så oändligt sorgligt”, skriver Sven Melander.

Åke Cato blev 82 år gammal.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS