News55

Falsk elektriker stjäl pengar av äldre

Artikelbild
LINKÖPING 20091023 - Verktyg i ett bälte som tillhör en elektriker
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 25 jan. 2016Publicerad: 25 jan. 2016

En falsk elektriker lurar just nu äldre människor på deras pengar runt om i södra Sverige. Bland annat har en 102-årig kvinna blivit bestulen på tusentals kronor.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Senast igår söndag härjade den falske elektrikern i Halland där polisen fick in hela fyra anmälningar från äldre som drabbats.

– Tittar vi på de fyra händelserna är det samma typ av agerande och ett liknande signalement, säger polisen till SVT Nyheter och beskriver gärningsmannen som mörkhårig och med gulgrön varseljacka och verktygslåda. Mannen presenterar sig som elektriker som ska laga ett trasigt eluttag.

Den falske elektrikerns framfart i Halland verkar ha börjat i Laholm där hemtjänsten kom hem till en äldre man som berättade att en man varit där och tagit 200 kronor.

102-årig kvinna lurades på tusentals kronor

Några dagar tidigare verkar den falske elektrikern ha rört sig i Blekinge där en 102-årig kvinna i Svängsta blev lurad att få sina elledningar kontrollerade. Mannen stal då 3 600 kronor och kvinnans kontokort, enligt Sydöstran.

      LÄS MER: Svårt cancersjuk 75-åring lurades av telefonbolag

Kvinnan hade fått besök av den falske elektrikern i torsdags kväll. Han bar gul reflexjacka, hade ett formulär i ena handen och bad att få komma in och kontrollera eluttag och strömbrytar. För detta ville han ha betalt av kvinnan som sa att en sådan kontroll borde ingå i renoveringen av lägenheten. När kvinnan, efter att mannen bett om ett glas vatten, lämnade rummet passade han även på att stjäla två plånböcker med kvinnans kontokort och totalt 3 600 kronor.

      LÄS MER: Så här undviker du att bli lurad

ANNONS

“Nu kan jag inte lita på någon längre”

Under 2014 ökade åldringsbrott med 40 procent jämfört med året innan och har fortsatt att öka om än i något lägre takt.

Polisens råd är att inte släppa in hantverkare som saknar legitimation, att aldrig lämna ut uppgifter om kontokortnummer och att vid minsta misstanke genast stänga dörren och låsa.

Den 102-åriga kvinnan i Svängsta tillhörde fram till i torsdags den kategorin. Men inte nu längre.

– Jag har alltid litat på folk, säger den 102-åriga kvinnan till Sydöstran.

– Nu kan jag inte lita på någon längre.

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS