News55

Läkaren hade bråttom - missade cancertumören i kvinnans lunga

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 31 maj 2016

Läkaren ville spara tid och granskade inte röntgensvaret vilket ledde till att hon inte såg cancertumören i kvinnans vänstra lunga. När tumören upptäcktes ett år senare var den dubbelt så stor. Läkaren får nu kritik av IVO.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

UPPSALA. Det var i april 2014 som kvinnan genomgick en röntgen på Akademiska sjukhuset för att undersöka om hon drabbats av tumörer. Röntgensvaret slutsignerades av en kvinnlig läkare och utlåtandet visade inga förändringar i lungorganen.

      LÄS MER: Äldre man blev lämnad i sjukhusduschen – dog

Missade tumör i lungan

Ett år senare, mars 2015, besökte kvinnan på nytt sjukhuset för undersökning vilket ledde till att de gamla röntgenplåtarna granskades igen. Det visade sig då att läkaren ett år tidigare hade missat den tre gånger tre centimeter stora tumör som syntes i kvinnans vänstra lunga.

Tumören hade vid det här laget vuxit sig dubbelt så stor.

Förklarar att hon hade bråttom

Läkaren förklarar i ett yttrande att kliniken var högt belastad dagen då kvinnan genomförde sin röntgen. Det fanns många undersökningar som skulle granskas och kliniken låg redan efter i sitt arbete.

      LÄS MER: Vårdpersonal slog boende i magen

ANNONS

Anledningen till att läkaren slutsignerade röntgenbilderna direkt var för att hon hade tänkt eftergranska bilderna dagen efter.

“Haft sömnlösa nätter”

Men dagen efter hade läkaren bara 30 minuter på sig att eftergranska allt på sin lista och missade då upptäckten av tumören.

      LÄS MER: Gravid med tvillingar blev nekad av sex sjukhus

Läkaren beskriver hur hon haft sömnlösa nätter på grund av detta:

“Men det är ingenting jämfört med det lidande jag orsakat aktuell patient, vilket jag djupt beklagar”, skriver läkaren i yttrandet.

IVO kritiserar nu läkaren och skriver i ett beslut att läkaren brustit i sin medicinska handläggning och därmed fördröjt kvinnans diagnos.

      Club55: Få koll på hälsan via Hälsotest XL till bästa pris hos Werlab

ANNONS

Läkaren anser att det behövs mer resurser för att slutsignering och eftergranskning ska hinnas med och verksamhetschefen skriver i ett yttrande att alla liknande undersökningar hädanefter ska dubbelgranskas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS