News55

Löfven: Mehmet Kaplan avgår som minister

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2016

Under måndagens presskonferens blev det klart att Mehmet Kaplan (MP) avgår som minister.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mikael Damberg, näringsminister, tar över it-frågorna. Per Bolund tar över bostadsfrågorna.

Pressträffen sker efter helgens avslöjande om att bostads- och it-minister Mehmet Kaplan uttalat att Israels behandling av palestinier påminner om Nazitysklands behandling av judar.

MP-toppar ställt in antaganden

Förra veckan publicerades även bilder på när Mehmet Kaplan satt på en middag där svenske ordförande för den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna fanns med vid bordet.

Mehmet Kaplan skulle ha deltagit i en föreläsning på Kungliga Tekniska Högskolan på måndagsmorgonen men evenemanget ställdes in.

Språkröret och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ställde på morgonen in sin presskonferens där han skulle presentera en utbildningsreform för nyanlända och även språkröret Åsa Romson ställde in en resa till Göteborg, skriver TT.

Avgång inte bekräftelse på uppgifter

Under presskonferensen sade Stefan Löfven att han haft möten med både Gustav Fridolin och Åsa Romson sedan i torsdags. Mehmet Kaplan bad Stefan Löfven att på måndagsmorgonen bevilja hans avgång, vilket statsministern också gjorde.

ANNONS

Mehmet Kaplan sade på presskonferensen att hans avgång inte är en bekräftelse på uppgifter om honom som han anser vara felaktiga. Han poängterade att man som statsråd ska utsättas för en noggrann granskning, men att han vet vem han är och vad han står för.

– Jag tar avstånd från alla former av extremism, sade han, och tackade även sina kollegor för stöd.

– Jag vill tacka mina kollegor i regeringen och MP och alla andra som har gett mig råd, erfarenheter och stöd.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS