News55

Pensionsbluffarna oroar myndighet

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 mars 2016

Flera aktörer har på kort tid försökt få pensionssparare att välja egna fonder med tvivelaktiga metoder. – Det är mycket allvarsamt att bolag använder oseriösa metoder, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På senare tid har Premiepensionssystemet utsatts för flera attacker som kan missgynna sparare. Enligt Dagens Nyheter har två bolag polisanmälts av Pensionsmyndigheten och flera fonder har stängts för insättningar.

Premiepensionssystemet är den del av den allmänna pensionen där spararna själva väljer hur en del av kapitalet ska placeras och där nästan alla svenskar har pengar placerade.

– Det är mycket allvarsamt att bolag använder oseriösa metoder, säger Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm till Dagens Nyheter och menar att de här händelserna på sikt kan skada förtroendet för premiepensionen.

      LÄS MER: Varning för pensionsbluffen – fondföretag kapar sparares bank-id

Katrin Westling Palm betonar att det handlar om två olika frågor:

Dels där rådgivningsbolag har lurat sparare att använda sina elektroniska id för att flytta spararens pensionskapital till fonder med högre avgifter där rådgivarna får provision. Detta har Pensionsmyndigheten nyligen försökt förhindra genom att fondbyten måste signeras med elektroniska id där det tidigare räckt med att spararen loggat in i systemet.

Det andra gäller de blanketter för fondbyten som rådgivningsbolag använder när de ska flytta spararnas pengar till sina egna fonder eller fonder där de får provision.

      LÄS MER: Pensionsmyndigheten skärper kraven efter nya pensionsbluffar

ANNONS

Pensionsmyndigheten planerar nu att försvåra för rådgivningsbolag genom att införa unika blanketter för varje fondbyte. På grund av detta har myndigheten fått in beställningar på hundratusentals blanketter när förvaltningsbolagen passar på att bunkra upp.

– Det är klart att det här inte är bra för systemet, säger Katrin Westling Palm.

– Det är mycket allvarligt och det är därför vi har gått ut och informerat om de här metoderna och gjort flera polisanmälningar, säger hon.

Bland de aktörer som misstänks för att ha lurat sparare finns Lundstedt fond & finans, Svensk fond & försäkringsanalys och Falcon fund.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS