News55

Trendbrott bland bedrägerier mot äldre

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 13 jan. 2016Publicerad: 13 jan. 2016

Nya siffror från polisens nationella bedrägericenter visar en tydlig minskning av bedrägerier mot äldre i Sverige. Och under 2016 lägger polisen in en extra växel. – Vi kommer att lägga in ännu mer kraft på information till de äldre, säger förundersökningsledare Anna-Lena Tapper, till News55.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har fått ta del av den senaste rapporten som polisens nationella bedrägericenter ännu inte offentliggjort. Den preliminära statistiken ska genomgå en sista kontrollkörning men redan nu visar polisens siffror tydligt hur den uppåtgående trenden med bedrägerier mot äldre gjort en helomvändning.

      LÄS MER: Polisen föreslår bankomatruta för att förhindra bedrägerier

– Vi tror verkligen på ett tydligt samband mellan de sänkta anmälningarna och den satsning som vi tillsammans med SPF Seniorerna, PRO och Brottsofferjouren drog igång för att göra äldre medvetna om  de olika sätt bedragare försöker komma åt deras pengar på, säger Anna-Lena Tapper, förundersökningsledare på nationellt bedrägericenter, till News55.

– Om man tittar på bedrägerier som helhet har det gått upp med elva procent men när det gäller de äldre ligger nu siffran på bara två procent, säger hon.

Det nya resultatet glädjer PRO:s ordförande Christina Tallberg:

– Kunskap är det bästa verktyget. Det är oerhört glädjande att färre äldre utsätts för bedrägeri och att vår gemensamma studiesatsning ger resultat, säger hon till News55.

      LÄS MER: Så känner du igen en bluffaktura

“Långt över vad vi förväntade oss”

ANNONS

Utbildningskampanjen “Försök inte lura mig”, lanserades i september och består av ett paket för organisationer som i sin verksamhet regelbundet arrangerar möten för äldre människor. Organisationerna presenterar i sin tur materialet till de äldre som får lära sig hur det går till när någon försöker lura dem och hur de ska bete sig i vardagliga situationer som till exempel i mataffären, hemma vid datorn och vid bankomaten.

– Det här är långt över vad vi förväntat oss, säger Ola Nilsson, folkhälsoansvarig inom SPF Seniorerna, och som tillsammans med polisen tagit fram materialet till utbildningspaketet.

      LÄS MER: Ny storsatsning ska få färre äldre att bli lurade

– Vi förväntade oss att det skulle vara ett folkbildningsprojekt men att resultaten av detta skulle synas så pass väl i statistiken, hade vi inga förhoppningar på. Det visar att det faktiskt går att göra äldre starkare och mer självsäkra genom folkbildning.

De äldre tänker till en extra gång

– Det blir givetvis spännande att se om statistiken i fortsättningen också kommer visa på låga siffror, eller rent av sänkas ännu mer, säger Ola Nilsson.

För projektet kommer att fortsätta under 2016.

– Ja då, med ännu mer kraft, säger Anna-Lena Tapper och poängterar att framgången är ett resultat av en lyckad och effektiv samverkan med alla organisationer som hjälpt till att sprida informationen.

ANNONS

      LÄS MER: Bedragarnas nya sätt att lura äldre på pengar

Planen är att starta upp fler utbildningar under året för att nå så många som möjligt. Tydliga tecken på utbildningens resultat – och i sin tur statistiken – kan Anna-Lena Tapper märka av gällande “phishing”, när bedragare via nätet försöker komma åt bland annat kontouppgifter eller kortnummer.

– Det märks att de äldre tänker till en extra gång nu innan de klickar på länkar eller svarar på misstänkta meddelanden, säger Anna-Lena Tapper.

– Jag tycker att äldre har tagit till sig att vara försiktiga och hanterar sina kortuppgifter på ett mer genomtänkt sätt – något som kan ha påverkat statistiken, säger hon.

PRO har märkt en stor efterfrågan på studiematerialet.

– Det startar hela tiden upp nya studiecirklar och föreläsningar. PRO fortsätter också det goda samarbetet med polisen i de här frågorna, säger Christina Tallberg.

        FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS