News55

Sjukhus utsatte 94-åring för svält - fick enbart dropp i en månad

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 14 apr. 2016

En 94-årig kvinna utsattes för svält av Enköpings lasarett då hon efter en stroke enbart fick sockerdropp i en månad. Efter sondmatning piggnade kvinnan till och kunde återvända till sitt boende.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 94-åriga kvinnan fick endast en liter sockerdropp per dygn i en månad, någonting IVO anser är orimligt lång tid. Myndigheten riktar även kritik mot Enköpings lasarett för flera andra inslag i vården av kvinnan.

      LÄS MER: Man behandlades som döende på äldreboende. “Dottern – En ren skräckupplevelse”

Beslutade om palliativ vård

Det var den 12 februari 2014 som den 94-åriga kvinnan inkom till lasarettet på grund av en stroke. Enligt den utredning som gjorts av IVO hade kvinnan bland annat sänkt medvetandegrad och sväljsvårigheter.

      LÄS MER: 94-årig kvinna lämnades på akutens brits i 14 timmar – dog

En underläkare beslutade i samråd med bakjouren att kvinnan enbart skulle få en palliativ inriktning på vård och behandling. Men tre dagar senare, den 15 februari, noterades det att kvinnan var vaken, verkade förstå och reagerade på tilltal.

      LÄS MER: Glömdes kvar på toaletten

Missuppfattade kvinnans tillstånd

ANNONS

Den 17 februari står det i patientjournalen att underläkaren bedömde kvinnans tillstånd som “kliniskt vegetativt”. Med det menas en person med grav medvetandepåverkan. Det noterades även att vården var “rent palliativ”. Men kvinnan var i själva verket vaken, någonting som underläkaren missuppfattade, yttrar sjukhuset i IVO:s utredning.

Fick sockerdropp i en månad

      LÄS MER: Gravid med tvillingar blev nekad av sex sjukhus

Ansvarig överläkare beslutade att ta bort all behandling utom smärtstillande, lugnande och behandling för att minska salivsekretion.

Överläkaren insåg nu också att han inte hade informerat anhöriga till kvinnan om beslutet att avsluta all behandling och bad dem om ursäkt för det. Samtidigt återinsattes behandling med sockerdropp.

Den 8 mars fick den 94-åriga kvinnan fortfarande enbart en liter sockerdropp per dygn.

Överlevde och skrevs ut

Den 17 mars beslutades det om sondmatning och kvinnan blev redan nästa dag omedelbart piggare. Kvinnan överlevde och skrevs sedan ut till ett vårdboende.

ANNONS

      LÄS MER: Outbildad personal på äldreboende – kvinna låg utan vätska och mat i två dagar

IVO anser att man borde identifierat att kvinnans tillstånd inte var vegetativt utan att hon egentligen var vaken. De anhöriga borde även informerats om vården av kvinnan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS