News55

SPF Seniorerna kräver fler 65-plussare i riksdagen

Artikelbild
Christina Rogestam, SPF
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 17 nov. 2016Publicerad: 17 nov. 2016

Under 2018 hålls allmänna val till kommuner, landsting, regioner och till riksdagen. Nu tar SPF Seniorerna upp kampen om att få in fler äldre på beslutsfattande positioner. – Vi har den yngsta riksdagen någonsin just nu och den måste kompletteras, säger SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam, till News55.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De allmänna valen till kommuner, landsting, regioner och riksdagen hålls under 2018, vilket betyder att partierna förbereder och i vissa fall beslutar sina partivalsedlar redan under nästa år. Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna vill att fler personer över 65 år väljs in för att kunna representera denna grupp, det skriver organisationen i ett öppet brev till partierna.

– Vi har den yngsta riksdagen någonsin just nu och den måste kompletteras, säger SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam, till News55.

      LÄS MER: SPF Seniorerna: Äldres inflytande i vården kan försämras

Speglar inte listorna

En femtedel av befolkningen och en fjärdedel av valmanskåren är 65 år eller äldre, men det speglar inte listorna i parlamenten. 2014 valdes endast 2,6 procent över 65 år in i riksdagen, 18,7 procent i kommunfullmäktige och 14,7 procent i landstings- och regionfullmäktige, skriver SPF Seniorerna i det öppna brevet. Det är ett stort problem, menar Christina Rogestam.

– 65-plussare besitter stor kunskap och erfarenhet som behövs i riksdagen, säger Christina Rogestam.

      LÄS MER: SPF Seniorerna: “Inför nollvision för fallolyckor”

“Under all kritik”

ANNONS

SPF Seniorerna anser att dessa siffror är under all kritik och att det demokratiska underskottet är oacceptabelt. Det måste vara en betydligt högre andel som är 65 år och äldre för att denna grupp ska kunna anses som representativ.

Inför valen kommer SPF Seniorerna att granska hur partierna arbetar för att få in fler 65-plussare i de folkvalda församlingarna.

– Vi kommer att jobba hårt med att försöka lyfta fram de som är över 65 och uppmana våra 270 000 medlemmar att rösta på någon av dessa, avslutar Christina Rogestam till News55.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS