News55

SPF Seniorerna: Äldres inflytande i vården kan försämras

Artikelbild
Christina Rogestam, SPF
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 nov. 2016

Välfärdsutredningens förslag om vinsttak kan innebära en risk för att äldres inflytande i vård och omsorg inskränks, det menar SPF Seniorernas förbundsordförande Christina Rogestam. – För oss är det oerhört viktigt med valfrihet, men det förutsätter att det finns flera alternativ att välja mellan, säger Christina Rogestam till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under måndagen överlämnades Välfärdsutredningen till regeringen. Ett vinsttak på sju procent för välfärdsbolagen föreslås i utredningen, något som har orsakat stor debatt.

Och enligt pensionärsorganisationen SPF Seniorerna har utredningen fokuserat på helt fel saker. Frågan om vinst har blivit mer viktig än det mest väsentliga, menar Christina Rogestam, förbundsordförande för SPF Seniorerna.

      LÄS MER: PRO: Framtidens pensioner kommer inte ens motsvara halva lönen

Valfrihet förutsätter flera alternativ

– För oss är det oerhört viktigt att man som äldre får vara med och bestämma, men det förutsätter att man har flera alternativ att välja mellan, eller välja bort, säger hon till News55.

Enligt Christina Rogestam kan ett vinsttak slå hårt mot mindre företag som är verksamma inom vård och omsorg för äldre. Något som i sin tur kan göra att valfriheten för äldre inskränks.

– Man behöver flera verksamma företag inom vård och omsorg för att stärka valfriheten, inte bara de som kommunen driver. Det handlar om valfrihet, säger Christina Rogestam.

     LÄS MER: SPF Seniorerna: “Inför nollvision vid fallolyckor”

ANNONS

“Valfrihet och kvalitet är viktigast”

SPF Seniorerna har under de senaste åren genomfört flera opinionsundersökningar som visar att äldre sätter kvalitet och valfrihet högt på agendan. På frågan ”Vad önskar du dig av din äldreomsorg i framtiden?” rankade de deltagande önskan att få bo ihop med sin partner, ha kompetent personal, hög personalkontinuitet och att få välja sin mat, allra högst. På frågan om att behålla vårdavtalet i primärvården och ha en fast vårdkontakt svarade 7 av 10 i åldern 55 år och uppåt att det är mycket eller ganska viktigt, skriver Christina Rogestam på SPF Seniorernas hemsida.

Enligt Christina Rogestam är det indikation nog på att kvalitet och valfrihet är det som äldre idag sätter högt på agendan.

– Det ska inte spela någon roll vem som driver en verksamhet så länge den håller hög kvalitet. Valfrihet och god kvalitet är det viktigaste, säger Christina Rogestam till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS