News55

Chefer måste vara lagom – inte för unga och inte för gamla

Chefer måste vara lagom - inte för unga och inte för gamla
Åldersdiskriminering är utbrett inom arbetslivet. Foto: Unsplash
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 15 apr. 2024Publicerad: 15 apr. 2024

Det är inte bara äldre som råkar ut för diskriminering. Nu visar en färsk undersökning att även unga sorteras bort i rekryteringsprocesser. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en ny undersökning från Resume Builder, som refereras av HRD, medger 36 procent av 360 rekryterande chefer i USA att de har åldersfördomar mot generation Z-kandidater, vilket är de som är i åldern 18-27 år. 

Totalt 34 procent av rekryterna uppger att de även är tveksamma till att rekrytera kandidater som är över 60 år. 

Enligt studien är det även viktigt med utseendet. 41 procent uppger att de blir avskräckta om en person ser tydligt äldre ut och 19 procent uppger att det är negativt om man ser för ung ut. 

Stacie Haller, Resume Builders karriärrådgivare, uppger i en kommentar till tidningen att resultaten visar att åldersdiskriminering fortfarande är en “utbredd fråga” inom arbetslivet. Detta menar hon är en nackdel för arbetsgivarna. Hon menar att det är viktigt att eftersträva “lagom”. 

Babyboomgenerationen mest oroade

Även om generation Z kan vara förfördelade när det gäller tjänstetillsättningar är det inte den generationen som är mest oroade för framtiden. Istället är det efterkrigsgenerationen, den så kallade babyboomgenerationen, som är mest oroade för att dess ålder är en nackdel. 

I Sverige går den generationen under olika namn såsom “jätteproppen Orvar” eller “köttberget”. 

I en undersökning från American Staffing Association (ASA) som genomfördes av The Harris Poll svarade två tredjedelar, eller 68 procent, av babyboom-generationen att de tror att deras ålder är en nackdel när de ska hitta ett nytt jobb. För andra generationer är den siffran betydligt lägre. 

ANNONS

För generation X exempelvis är motsvarande siffra 53 procent. 

För generation Y är siffran 29 procent och för generation Z är siffran 48 procent.

Fakta:

Babyboomgenerationen

Babyboomgenerationen är den stora gruppen av människor som är födda efter andra världskriget, 1945-1965. Den föregick av den “tysta generationen” och efterföljdes av generation X. 

Miljön präglades av stora barnkullar, ekonomisk tillväxt och återhämtning, kalla kriget, avkolonisering. Generellt brukar gruppen beskrivas som målinriktad och ifrågasättande, samt intresserad på yrkeskarriären.

I Sverige går gruppen under namnet “jätteproppen Orvar” eller det mer nedlåtande “köttberget”. Sveriges födelsetopp var 1945 då det föddes drygt 135 000 barn. 

Generation X

Generation X, som även går under namn som MTV-generationen eller förlorade generationen”, är en amerikansk beteckning på personer födda mellan omkring 1965 och fram till åren runt skiftet till övergången till 80-talet. I Sverige kallas de ibland också för den ironiska generationen. Det hängde samman med att det fanns uppfattning i samhället att de skulle få det sämre än sina föräldrar. 

I Sverige hade vi en lång babyboom under 1965-1975, en grupp som ingår i den här generationen. Föräldrar till barnen återfinns främst i 40-talsgenerationen. 

Det som utmärker generationen är att de är uppväxta med tv och populärkultur. 

Generation Y

Generation Y är barn födda efter 1982, och den sträcker sig fram till mitten av 90-talet. Denna generation kallas även millennium- eller millenniegenerationen, vilket på engelska blir millennials. 

Det om som kännetecknar generationen är att de har växt upp med mobiltelefoni, internet och mobiltelefoner. 

Generation Z

Generation Z är personer som växt upp efter efter millennieskiftet. Gruppen kan ibland presenteras som födda under 1997-2012. Andra namn på generationen är zoomers, post-millenniegenerationen eller iGenerationen. Generation Z är dock den dominerande termen. 

Generation Z är den första generationen som vuxit upp med ständig tillgång till snabbt internet och mobiltelefoner. De har en stor anvädning av sociala medier och spenderar mycket tid med datorspel. 

Generation Alfa

De barn som föds nu och under de senaste åren. Barnen är födda under perioden 2012-2025. Det är den första generationen som är helt och hållet födda efter millennieskiftet. De är ofta barn till generation Y. 

Den anses vara den mest materiellt sett mest gynnade generationen och de förväntas också leva längre. 

Enligt vissa forskare kommer nästa generation gå under namnet beta, och då ha födelseår 2025-2039. 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS