News55

Här överlämnar SPF Seniorerna fler än 10 000 "nej till höjda avgifter i äldreomsorgen"

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 11 mars 2016

På fredagen lämnade SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam över 10 330 namnunderskrifter som säger nej till höjda avgifter i äldreomsorgen, till äldreminister Åsa Regnér. Förhoppningen är att förslaget dras tillbaka i vårbudgeten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kampanjen som går under namnet “Hemtjänstuppropet” har resulterat i en protestlista med 10 330 namnunderskrifter som alla säger nej till höjda avgifter i äldreomsorgen. Uppropet lanserades i december i fjol och på fredagen lämnade SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam över listan till äldreminister Åsa Regnér.

      LÄS MER: Upprop mot höjda hemtjänstavgifter

Äldre med låga inkomster drabbas värst

– Våra medlemmar har engagerat sig mycket och de som inte har tillgång till dator har skickat in underskrifter på papper per post till oss, säger pressekreterare Anna Eriksson, till News55.

Regeringens förslag att höja avgifterna i omsorgen med drygt 200 kronor per månad kommer att drabba äldre med lägre inkomster och stort omsorgsbehov. SPF Seniorerna pekar på att att regeringen å ena sidan säger sig värna om de äldre samtidigt som maxtaxan höjs för hemtjänst och särskilt boende.

      LÄS MER: Personer med hemtjänst får inte välja mat

– SPF Seniorernas siffror visar att ensamstående pensionärer, i inkomstspannet från garantipensionär till snittpensionär, går minus i plånboken i år då avgiftshöjningen äter upp andra förändringar i pension, skatt och bostadstillägg.

Vad hoppas ni detta ska leda till?

ANNONS

– Vi hoppas att regeringen tar till sig av alla namnunderskrifter och våra argument, inte minst vad gäller att det faktiskt är de med lägre inkomster som drabbas, vilket regeringen hävdat inte var fallet. Vår förhoppning är att förslaget dras tillbaka i vårbudgeten, säger Anna Eriksson.

      LÄS MER: Så slår den nya budgeten mot pensionärer med hemtjänst

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS