News55

Så planerar du din ekonomi efter pensionen

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 juli 2017

Pensionen är något som tvingar många äldre att vända på varenda krona. Så hur ska vi planera? Hur ska vi spara? Och vilka klaver bör vi inte trampa i? News55 har låtit en pensionsexpert räta ut ett och annat frågetecken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oroar du dig för pensionen? I så fall är du inte ensam. Enligt en undersökning från Pensionsmyndigheten känner drygt 28 procent detsamma, men det finns flera saker du kan göra för att bringa klarhet i oredan. Det menar Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

– Den oro som många känner min­skar när man har tagit reda på hur det faktiskt ligger till, det vill säga hur mycket pengar man kommer att få ut när man går i pension, säger Monica Zettervall.

      LÄS MER: Många pensionärer går miste om tusenlappar varje månad

Allt måste kännas rätt

Enligt Monica Zettervall är mål­gruppen 55+ av naturliga skäl de som är mest intresserade av pensionsfrågor. De är också generellt sett mer pålästa, men samtidigt är det många detaljer som är svåra att hålla koll på, menar Monica Zettervall.

– Många upplever att det är svårt att veta hur man ska göra och plan­era uttaget av pensionen. Man har ju inte heller möjlighet att öva på att gå i pension, övning ger färdighet säger man ju, men pensionera sig gör man bara en gång i livet. Därför är det vik­tigt att man känner att man har gjort rätt och att man har tagit medvetna beslut kring uttaget av sin pension.

      LÄS MER: Så vill Annika Strandhäll (S) stärka pensionärernas ekonomi

De vanligaste fällorna

– En typisk fälla vid 61 års ålder är att man fortsätter att jobba samtidigt som man tar ut sin allmänna pension för att istället placera pengarna. Detta ger för de allra flesta en lägre total pension under åren som pen­sionär. Placeringen av pensionskapitalet kan också innebära dyra avgift­er. Många tror att de ska tjäna på att göra så, men egentligen tar man en väldigt stor risk. Vi avråder från att ta ut allmän pension tidigt om syftet är att spekulera med pengarna, säger Monica Zettervall.

– En annan fälla är för de som tar ut minsta möjliga av sin premiepension precis när de har fyllt 61. Då får man ett intyg av oss att man är pensionär, intyget gör att man kan få pensionärs­rabatter och resa billigare med kollek­tivtrafiken. Det är inte att rekommen­dera för de som är arbetslösa eller är oroliga för att bli det. Så fort du tar ut minsta del av din allmänna pension så blir din a­-kassa lägre, fortsätter hon.

      LÄS MER: Oseriösa aktörer får pensionssparare att rasa

Lagt kort ligger

– Det är många som inte riktigt vet skillnaden mellan tjänstepension och allmän pension när det kommer till flexibilitet. När man väl har börjat ta ut sin tjänstepension så är det oftast lagt kort ligger, du kan inte ändra uttags­tid, du kan inte stoppa utbetalningen och inte heller lägga till eller ta bort återbetalningsskydd. Den allmänna pensionen är mycket mer flexibel. Du kan exempelvis ta ut den i delar, du kan jobba samtidigt som du tar ut den och du kan stoppa utbetalningarna, säger Monica Zettervall.

– Ett annat tips är att se över åter­betalningsskyddet i din tjänstepen­sion innan du börjar ta ut den. Har man återbetalningsskydd innebär det att ens familj får dina tjänstepensions­pengar om du dör. I första hand går de till ens maka, make eller sambo och i andra hand till eventuella barn. Tar man bort skyddet får man en högre pension själv och har man kvar det så får man en lägre pension. Det kan vara värt att fundera över om man behöver återbetalningsskydd eller inte. Om du lever med någon som tjänar mer än du och om du har vuxna barn kanske du ska välja bort åter­betalningsskyddet.

      LÄS MER: Tips från proffsen: så får du pensionen att räcka längre

Den vanligaste frågan

“Hur mycket får jag i månaden?” – det är den vanligaste frågan som Pensionsmyndighetens kundtjänst får. Monica Zettervalls tre bästa råd för de som är oroliga för om ekonomin kommer att gå ihop är: Planera, plan­era och planera.

– Ta reda på hur det ser ut för just dig. Vad får du ut varje månad? Vissa gör till och med så att de tar reda på hur mycket pengar de kommer att få ut varje månad och sedan testar de att leva på det beloppet långt innan de pensionerar sig. Räcker inkomsten för att täcka alla utgifter?

– Det handlar inte bara om vad du kommer att ha för inkomster den dag du går i pension. Det handlar lika mycket om vilka kostnader och utgift­er du har och det är ju väldigt indivi­duellt. Därför borde alla som ska pen­sionera sig göra en pensionsbudget och gärna så tidigt som möjligt. Ju mer man kan planera desto bättre är det, avslutar Monica Zettervall.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS