Middag med Ernst - och härligt recept - News55
Annons
Annons

Middag med Ernst – och härligt recept

Åkte båt med Ernst häromdan. Vi åt blinier – och kolla vilka jätteblinier vi fick! Modell studsmatta. Med smetana, finsk löjrom och syrad rödlök. Mycket gott!

Mycket matprat blev det. Och här handlar det om enklare grejer än blinier….

Annons

Den genomsympatiske Ernst Kirchsteiger är ingen lyxlirare, det kanske ni har förstått. I sina många matböcker excellerar han i enkelhet – men med god smak. Kolbullar med lingonyoghurt. Potatissoppa med kantareller. Pizza med päron och chèvre. Svampsmörgås. Kycklinggryta med oliver.

-Jag tycker om mat där man vågar lita på råvarorna och inte mixtrar sönder dem till oigenkännlighet, säger han.

Och efter 16 år som kock vet han hur man får gäster att känna sig bekväma:
-Ofta gör vi det felet att vi tar i så att vi nästan spricker när vi bjuder hem någon på middag första gången.  I vår iver att imponera på våra gäster riskerar vi att hamna i en spiral där den andre känner att han eller hon aldrig kan bjuda tillbaka på samma nivå. Det är inte riktigt snällt, om man tänker efter. Hellre då servera en enkel soppa, ett gott bröd och vin, eller en god och lättlagad pasta.

Här är Ernsts recept på en jättegod och enkel dessert i vintertid: “Äpplen i morgonrock”:

Skala, kärna ur och skiva ett äpple per person. Vispa ihop två ägg, tre dl vetemjöl och en nypa salt. Späd med c:a två dl mjölk och vispa så att det blir en rätt tjock pannkakssmet. Doppa äppelskivorna i smeten och vänd dem i en blandning av en dl socker och en halv dl kanel. Stek i omgångar i smör och servera med glass eller vispad grädde.

Det kan man kalla enkelt, eller hur? Trevligt tips till helgen, tack Ernst!

(Bilden är ur boken “Året med Ernst”).

Annons


En blogg för oss som älskar mat

Här bjuder jag på en härlig buffé av allt som har med mat att göra – från recept och tips för dig som står vid spisen till inspiration från världens alla kulinariska hörn.

Gotta dig i nyheter på matområdet, råd och rön kring produkter och redskap, restaurangbesök och torghandel. Och givetvis, en hel del naggande goda recept.

God läsning!
/Ulf Elfving

 1. Program Almedalen 2019 27 juni, 2019

Arkiv

 1. oktober 2019 (3)
 2. september 2019 (5)
 3. augusti 2019 (7)
 4. juli 2019 (8)
 5. juni 2019 (9)
 6. maj 2019 (7)
 7. april 2019 (4)
 8. mars 2019 (7)
 9. februari 2019 (7)
 10. januari 2019 (7)
 11. december 2018 (10)
 12. november 2018 (6)