News55
Detta är en sponsrad artikel

Därför är folk så kränkta numera

Artikelbild
Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430
Ulrika Good
Ulrika Good
Uppdaterad: 26 nov. 2016Publicerad: 26 nov. 2016

Du har säkert också tänkt det någon gång: “Varför är alla så kränkta nu för tiden?” Jag ska försöka reda ut varför.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Främst uppenbarar sig kränktheten via internet. På internet känner merparten av människorna inte dig. De vet helt enkelt inte om du är ond eller god, hur din humor fungerar eller vad du har för avsikter med dina ord. Därför upplever många att de får helt nya reaktioner på uttryck och skämt som de utan att tveka har använt sedan mellanstadiet. “Funkofob!”, “Homofob!”, “Xenofob!”, “Misogynist!” och “Fat shaming” är helt nya begrepp som kastas efter dem som använder det som alldeles nyss var helt vanliga tillmälen eller skojigheter.

Att internet har kommit in i våra liv är nämligen inte det enda som har förändrats. Gamla unkna värderingar har ersatts med nya, och tidens anda är annorlunda. Bara för att du kallade chokladbollen något annat när du var liten, och inte menade något illa med det, betyder det inte att namnet måste hänga med för evigt. Inte om det innebär att människor känner sig nedvärderade och kränkta ända in i själen. Handen på hjärtat, är det inte en ganska liten uppoffring att byta namn på en godsak i medmänsklighetens namn?

      LÄS MER: Vi över femtio är inte uträknade än

Ganska nyligen var det fullt normalt att röka på BB och märkligt att äta ris istället för potatis. Massor av saker som var fullt normala en gång ter sig helt bisarra idag. Och vice versa. Och vill man verkligen vara den som blivit kvar i det förgångna med sin daterade vana eller värdering? Nej, släpp den och gå vidare, säger jag. Det är inte så svårt som det kan verka om man bara tillåter sig själv att höja blicken från naveln för ett ögonblick.

Det som förut var muttrande över morgontidningen eller framför tv:n är nu ett upprört knattrande på ett tangentbord, när det formuleras ilskna kommentarer på Facebook. Det kanske inte känns så när du sitter där bakom din skärm, men plötsligt når de onyanserat hårda och sårande orden rakt i ansiktet på den de är avsedda för och kränkthet uppstår. Med rätta.

      LÄS MER: Inom politiken ljugs det som aldrig förr – och det går hem

Sedan har vi förstås klickonomin. Det vill säga att många, inte minst nyhetssajter, strävar efter att bli klickade och delade. Och det blir man inte med sansade och balanserade mellanmjölksåsikter. Nej, provocerande och polariserande är dagens melodi. Ju fler pingpongmatcher mellan kränkta antagonister som sätts igång, desto mer gnuggar sajtägarna händerna.

Sist men inte minst så får många en kick av uppmärksamhet, vad den än må vara. Det krävs därför ett väldigt litet korn som kan missförstås med flit för att vi ska se överdrivet melodramatiska utspel i diverse sociala mediakanaler. I det sammanhanget känns det faktiskt befogat att säga: Ja, folk är mer kränkta nu än då.

ANNONS