Öppet brev till Sveriges Television (SVT) - News55
Annons
Annons

Öppet brev till Sveriges Television (SVT)

Annons
Annons

Och jag som har varit dig trogen ända sen monopoltiden kära SVT!  Jag och 2,5 miljoner andra. Kalla oss ”pensionärer”, kalla oss äldre, kalla oss vad du vill. Vi är din stora, mest trogna publik men du, Sveriges Television bryr dig inte om oss.

”Sluta klaga, vi har visst program för äldre! Fråga Doktorn är en succé och programledaren Suzanne är född 55!”, argumenterar du kära SVT. Men vi får se om förträffliga Suzanne får vara kvar, hon fyller ju 60 snart.

För Dig SVT är det kutym att avspisa presentatörer och programledare när de fyller 60. Du tappade intresse för Stina Lundberg Dabrowski, intervjuernas mästarinna, på grund av några små rynkor.

      LÄS MER: SVT svarar på Claes Elfsbergs kritik

Du lider av gubbsjuka Sveriges Television!

Ständigt jagar du de unga och förkastar dina kompetenta, erfarna medarbetare. Patetiskt. I förlängningen så förkastar du också oss, vi som vill se de nya häftiga äldre i rutan och känna igen oss! Public Service är till för oss alla, det hade du lovat.

Jag får en känsla av deja vú, tillbaka till den tiden då afrosvenskar, latinosvenskar och alla andra i det mångetniska Sverige inte var välkommna i rutan hur kompetenta de än var. En kylig diskriminationsvind blåste på den tiden genom dina korridorer SVT.

Annons
Annons

Jag känner en liknande kall vind vina nu, den blåser bort alla duktiga över 60 från teverutan, denna vind kära SVT heter ålderism. Visst finns en och annan äldre teveman som har fått dispens men undantaget bekräftar regeln.

      LÄS MER: På de sydligare breddgraderna är ålder en merit

Vi är den mest aktiva, kreativa och kompetenta generationen av äldre någonsin. Den första generationen kvinnor som når upp till 65 efter ett gediget yrkesliv. Vi har mycket att ge.

Min poäng är att ”program för äldre” inte är detsamma som att äldre själva är delaktiga i det vanliga programutbudet. Vi behövs som programledare, som gäster i studioprogram, sitta i underhållningspaneler eller göra intervjuver eller varför inte som värdar i Gomorron Sverige. Men du, kära SVT, förpassar oss till Osynlighetens Land!

Vi är visst intresserade av mångfalden”, hävdar dina chefer. Visst, visst, så länge mångfalden består av personer under 55.  Jag applåderar ditt ärliga intresse för att lyfta fram de unga med olika etniciteter i rutan och att hbtq medborgare också får sitt rättmätiga utrymme. Men vi då?

Jag kan höra dig, kära SVT, pompöst orera i något middagstal; ”Demokrati innebär delaktighet för alla, förnekelsens tid är förbi. Hela det pluralistiska Sverige i all sin prakt får utrymme i vår licensbetalda teveruta”.

Annons

Stopp och belägg. Var finns vi äldre i den kalkylen?

      LÄS MER: Alf Svensson – “Ålder är ingen sjukdom”

”Din dumma sydamerikanska kossa, fattar du inte att utan kvotering släpps vi svarta inte fram?” detta fräste en afrobrittisk programledare i BBC åt mig, vi satt båda i en ”black panel” på en konferens om Multicultural European Broadcasting. Jag representerade Sveriges Radio och var emot kvotering som policy. Kanske hade min afrobrittiska kollega lite rätt. Nu när jag tänker på det hela: Borde inte vi alla 2,5 miljoner äldre också kräva kvotering i ditt licensbetalda programutbud, kära SVT?

Puss o kram, vi ses när jag kommer med kvoteringspappren.

      LÄS MER: Öppet brev till Chris O´Neill

 

Populära erfarna tankar

 1.  Pappa döstädade inte - och glad är jag!

  Min pappa samlade på allt. Vi brukade fråga: ”Är detta något som fungerar eller är det bara...

  Lena Adelsohn Liljeroth
 2. U21-laget påminner mig om ett landslag utan Zlatan

  Succén i Prag ger ett nyttigt perspektiv på Zlatans tid i landslaget. Det spelades fotboll i Sveri...

  Tommy Engstrand
 3. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 4. Varför slår PRO och SPF Seniorerna inte sina kloka huvuden ihop?

  Du hinner knappt fylla 65 innan frierierna droppar in. De vill verkligen ha dig och ditt ja, pensio...

  Aina Bergvall
 5. Därför klarar jag inte av den hysteriska tatueringstrenden

  Det är otroligt många, främst yngre, som har valt att ge sig själv och sin kropp livslånga moti...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Öppet brev till Sveriges Television (SVT)
Läs nästa artikel Öppet brev till Sveriges Television (SVT) Öppet brev till Sveriges Television (SVT)