Rör inte min vedspis - en bit av folksjälen! - News55
Annons
Annons

Rör inte min vedspis – en bit av folksjälen!

Annons
Annons

Jag lägger mig platt. Jag är en samlare. Det är som om en genetiskt inbyggd radar styr mig mot varenda loppis för att inte tala om sommarauktioner eller byggnadsvårdsställen.

Vi är många. Jag möter likasinnade som får något vått i blicken vid åsynen av fotogenlampor till torpet och rinnande tårar om det står en gammal vedspis i gjutjärn med vacker ornamentering i något hörn. Ett stycke svensk kulturhistoria som väcker många minnen. Värme, gemenskap, vedhuggning.

Nu får kanske de senare stå kvar, de som för bara några månader sedan betingade ett högt värde och som man kände sig som en riktig fyndbegåvning om man lyckades lägga vantarna på. Boverket har sagt sitt och från denna sommar får man inte installera en gammal järnspis. Jo, man får installera, men i en huvudlös bakfram-ordning ska man först installera och SEN hoppas på att den värmande dyrgripen passerar nålsögat och blir godkänd.

Det handlar förstås om utsläpp från vedeldning och ett framtida EU-beslut som spökar. Bäst att ligga steget före.

      LÄS MER: Vetenskapen säger att 60 är det nya 40 – men omvärldens attityder släpar efter

Annons
Annons

Mitt allra första egna hus var ett tämligen nybyggt stadsradhus. Ett av mina allra bästa boenden och för dåtiden så fantastiskt modernt att ingen panna krävde utrymme. Här gällde eluppvärmning för hela slanten. Inget att sköta, bara pröjsa och glädjas åt värmen – ända tills strömavbrottet störde friden.

Det var då mormors hemstickade raggsockor kom fram och kall ravioli direkt ur burken till barnen inte längre var ett ungkarlsskämt. Det var också då jag insåg hur mycket mer sårbart livet i staden var än det fritidsliv vi levde i Dala-stugan där brasan sprakade i både kamin, öppen spis och vedspis. Och hur länge strömavbrottet än varade i ytterligt kärva vintertider kunde ändå varm mat stå på middagsbordet och nybakat bröd förgylla frukosten.

Vägen till värme, det gemensamma huggandet, klyvandet och staplandet av veden är bara positiva minnen. Rik den som hade vedboden full när hösten kom.

Även idag, i ett helt annat och betydligt mer svåruppvämt skärgårdshus är vedspisen räddaren i nöden. Alltså den kylslagna nöden. Den som går upp först och sätter fyr i vedspisen blir dagens hjälte och värmepumpen står sig slätt i både i mys- och effektvitetskonkurrens.

      LÄS MER: Varför pratar vi om män som offer för #metoo?

Annons

Därute skulle vi överleva även om den katastrof eller det krig som myndigheter och politiker vill medvetandegöra oss om skulle bli ett faktum. Många tar varningarna på djupaste allvar och bunkrar konserver i källaren. Hur rimmar uppmaningen till ett ökat krismedvetande med att gamla vedspisar förbjuds?

Jo, jag fattar. Vedeldning är inte direkt hälsobringande men det är ju knappast så att varenda människa värmer upp sina hem med ved. Inte den främsta boven i ett långsiktigt miljöarbete.

Till glädje, men mindre konsekvent, kan vi ändå fortsätta både värma upp och mysa framför kakelugnar och öppna spisar som inte omfattas av Boverkets beslut. Brasans sprakande själ förenar sen urminnestider.  En bit av folksjälen.

Så det säger jag bara. Rör inte min vedspis!

Populära erfarna tankar

 1. Välkommen till News55 - nyhetsportalen för dig med livserfarenhet

  Jag och min kollega Fredrik Lundberg startade News55 som en reaktion på den åldersfixering som...

  Artur Ringart
 2. Den sanna historien om ”bapelsin gubbjävel”

  Skrönor kan vara kul – eller ganska jobbiga. Själv har jag dragits med några stycken i uppemot...

  Ulf Elfving
 3. Så vet du om du har blivit en surgubbe

  Jag har funderat en del på begreppet ”surgubbe”. Finns han? Vem är han? Är jag en? Det s...

  Sverker Olofsson
 4. K-G Bergström: Därför är regeringen och L mer splittrade än på länge

  Januariavtalet gav Sverige en politisk stabilitet som landet inte haft på åtskilliga år. Det finn...

  K-G Bergström
 5. Artur Ringart: Därför får vi aldrig glömma

  När högerextrema krafter idag växer i Sverige och Europa, ska vi komma ihåg vår historia. Nazis...

  Artur Ringart
Visa fler erfarna tankar
Annons
Annons
Läs nästa artikel Rör inte min vedspis – en bit av folksjälen! Rör inte min vedspis – en bit av folksjälen!