News55

Få äldre får välja sin hemtjänstmat

Artikelbild
STOCKHOLM 2016110
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 18 nov. 2016Publicerad: 18 nov. 2016

En undersökning som SPF Seniorerna gjort visar att endast 13 procent av Sveriges kommuner låter de äldre välja bland olika matleverantörer. – Det är klart bekymmersamt att så få kan välja sin mat, säger SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SPF Seniorerna har genomfört en enkätundersökning där 253 av 290 av landets kommuner har svarat. Där framgår att endast 13 procent av landets kommuner erbjuder de äldre att välja mat från olika leverantörer.

– Måltiden är också ett sätt att bryta de äldres ensamhet, att äta ensam tycker nog ingen är roligt, säger Christina Rogestam till News55.

      LÄS MER: Äldres inflytande i vården kan försämras

Kalla matlådor

52 procent i resterande kommuner erbjuds kalla matlådor och i drygt hälften av kommunerna kan de äldre välja mellan fler än två måltidsalternativ per dag. I hela två tredjedelar av landets kommuner kan de äldre inte önska en särskild maträtt.

– Det är klart bekymmersamt att så få kan välja sin mat och att så pass många får kall mat levererad till sig, säger Christina Rogestam.

      LÄS MER: SPF Seniorerna kräver fler 65-plussare i riksdagen

Nationell kvalitetssatsning

ANNONS

SPF Seniorerna tycker att det är dags för en nationell kvalitetssatsning på äldres måltider och att öka äldres möjlighet till att kunna påverka sina måltider inom äldreomsorgen. De vill även att maten ska kunna individanpassas i så stor utsträckning som möjligt.

– Oavsett vad som står på de där förpackningarna så smakar det ungefär likadant. Det bästa vore om de äldre kan få sin mat tillagad hemma, känna doften och få sällskap till bordet, säger Christina Rogestam till News55.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS