News55

Åldersdiskriminering farligare för hälsan än både rasism och sexism

Artikelbild
20040521. Äldre man promenerar på en brygga i Stockholms Skärgård.
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 nov. 2015

Nya studier visar att ålderism kan leda till kraftigt försämrad hälsa hos den som utsätts.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ålderism – fördomar och stereotypa föreställningar som utgår från en människas ålder – är ett växande problem, både runt om i världen och i Sverige.

Här märks det bland annat på hur äldre ofta betraktas som tärande, att de påstås ha svårt att lära sig nya saker, hanteras i grupp istället för som individer och särbehandlas inom bland annat vården och arbetslivet. Exempelvis är endast åtta av riksdagens 349 ledamöter över 65 år gamla.

      LÄS MER: Stefan Sauk: “Sverige är världens mest åldersfascistiska land”

Ålderism vanlig företeelse

I våras drog Linköpings universitet igång ett samarbete med forskare från ett trettiotal europeiska länder. Syftet har varit att fördjupa kunskaperna om ålderism i det svenska samhället och att nå både beslutsfattare och allmänhet. Man menar att ålderism är en både allvarlig och vanlig företeelse som dessutom bidrar till att försämra äldres hälsa.

Detta är något som även forskare vid Florida State University College of Medicine kommit fram till. I en studie som publicerats i American Journal of Geriatric Psychiatry har man upptäckt markant försämrad emotionell och fysisk hälsa hos personer över 50 år som upplevt särbehandling på grund av ålder än de som inte gjort det.

      LÄS MER: Ana Martinez: “SVT lider av gubbsjuka”

“Farligare än både rasism och sexism”

ANNONS

Inte nog med det, man menar att åldersdiskriminering till och med har negativare hälsoeffekter – psykiskt såväl som fysiskt – än både rasism och sexism.

Genomgående bland de som i studien angivit att de utsatts för åldersdiskriminering är att de upplevt känslor av ensamhet, något som ofta resulterar i sömnstörningar, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och även kan leda till självmord.

– Människor har ett stort behov av att känna tillhörighet och en individ som upplever diskriminering tar ofta det som en indikation på att de inte passar in i det samhälle de lever i, säger Angelina Sutin, assisterande professor i beteendevetenskap vid Florida State University.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS