News55

Kvävdes av apelsin i halsen på äldreboende - personal dröjde trots larm

Artikelbild
©SCANPIX SWEDEN, 2000-08-31.
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 apr. 2016

När nattpersonalen på äldreboendet fick larm om att en person hittats avsvimmad i en soffa, dröjde det innan personalen besökte den boende som slutligen dog av kvävning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

VÄSTERBOTTEN. Det var i början av mars vid klockan 22 som personalen fick larm om en boende som hittats avsvimmad i sin lägenhet, det står i en lex Sarah-anmälan som inkommit till IVO.

      LÄS MER: Man behandlad som döende på äldreboende. Dottern: “En ren skräckupplevelse”

Hittades avsvimmad

Den tjänstgörande nattpersonalen kvitterade larmet men valde att först avsluta sitt arbete hos en annan boende. När lägenheten som larmet gällde slutligen besöktes, hittades den boende avsvimmad i sin soffa. Personalen tillkallade då en kollega samt en sjuksköterska.

      LÄS MER: Dement sattes i bälte vid måltiderna – äldreboendet kritiseras

Den boende hade ätit apelsin och man befarade kvävning. Trots Heimlich-manöver och kontroll av luftvägarna gick personens liv inte att rädda.

Dog av kvävning

Vid 22.15 konstaterade sjuksöterskan dödsfall. Efter obduktionen kunde det fastslås att den boende dött av kvävning.

ANNONS

I lex Sarah-anmälan står det att nattpersonalen inte gick på larmet omgående, vilket hade resulterat i en snabbare upptäck.

“Inga kommentarer”

– Vi har gjort en lex Sarah anmälan som är överlämnad till IVO. Jag har i övrigt inga kommentarer i detta ärende utan vi avvaktar IVO:s utredning och bedömning, säger socialchefen till News55.

      LÄS MER: Morgonpersonalen – ”Möttes av en urinstank”

Nattpersonalen på boendet är undersköterskor eller vårdbiträden i utbildning till undersköterska. Verksamheten har sedan det inträffade samtalat i personalgruppen om ökad risk för kvävning i samband med att de boende äter frukt eller godis. Verksamheten ska även se över sina larmrutiner, står det i anmälan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS