News55

Pensionärer allt viktigare på arbetsmarknaden

Artikelbild
STOCKHOLM 011003
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 feb. 2016

När personalbristen växer runt om i landet blir det allt vanligare att ta hjälp av pensionärer. – Pensionärer är jätteviktiga, säger Britt Paju, personalchef i Härjedalens kommun.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När skolor och socialtjänst lider allt mer av personalbrist vänder sig kommunerna i allt högre grad till pensionerade medarbetare. Det rapporterar P4 Jämtland.

På Lugnviksskolan i Östersund går den pensionerade rektorn Björn Bergetoft tillfälligt in som rektor under rekryteringsprocessen när den nuvarande rektorn Lotta Lessnert ska sluta.

– Det känns väldigt positivt att känna att man är behövd, säger Björn Bergetoft.

      LÄS MER: Seniorerna behövs i yrkeslivet

Tre pensionerade lärare anställda

Man har även anställt tre pensionerade lärare som ska arbeta i förberedelseklasser där nyanlända barn lär sig svenska.

– Pensionärerna kommer in i bilden med sin långa erfarenhet. Det är legitimerade och välutbildade akademiker, det är fantastiskt bra, säger Lotta Lessnert till P4 Jämtland.

Utan den här möjligheten hade det enligt Lotta Lessnert i sämsta fall blivit vakanser, i bästa fall att man tvingats använda sig av outbildad personal.

ANNONS

      LÄS MER: Minister öppnar för höjd pensionsålder

“Pensionärer är jätteviktiga för oss!”

Det råder personalbrist i en rad yrken hos länets kommuner. I många fall får kommunerna få eller inga sökande när de söker lärare och socialsekreterare, men det råder även brist inom andra yrkesgrupper som vårdpersonal och hantverkare.

Då är detta att vända sig till pensionerade medarbetare ett smidigt sätt att lösa personalbristen. De flesta pensionärer som fortsätter arbeta återfinns inom skola, förskola och äldreomsorgen.

      LÄS MER: Nu får alla danskar jobba efter 70

Även Britt Paju, personalchef i Härjedalens kommun, håller med om att behovet är stort:

– Vi har extra svårt att attrahera och rekrytera nya medarbetare så det är klart att pensionärer är jätteviktiga för oss!

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS