News55

PRO rasar över diskrimineringen inom äldreomsorgen

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 31 maj 2017

I Norrland erbjuds hemtjänsttagare att välja bort personal som har utländsk bakgrund, det visar en granskning som P4 Västernorrland har gjort. Detta har fått ordföranden för en av Sveriges största pensionärsorganisationer att se rött. – Att diskrimineras på grund av utländsk bakgrund är aldrig acceptabelt, säger Christina Tallberg, PRO, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under tisdagen som P4 Västernorrland släppte sin granskning av den kommunala hemtjänsten i Västernorrland. Granskningen visar att samtliga kommuner möjliggör för hemtjänsttagare att välja bort personal med utländsk bakgrund. Det framgår också att man i vissa fall förbjuder personal med utländsk bakgrund att ta hand om vissa vårdtagare.

      LÄS MER: Så stöttar samhället dementa med annat modersmål än svenska

“Alla människors lika värde är grundläggande”

Detta har fått Christina Tallberg, ordförande för pensionärsorganisationen PRO, att reagera.

– Det gör mig bestört att kommuner tillåter detta. Alla människors lika värde är grundläggande och att diskrimineras på grund av utländsk bakgrund är aldrig acceptabelt, säger Christina Tallberg, ordförande PRO, till News55.

Enligt Christina Tallberg är det viktigare än någonsin att bjuda in de som kommer till Sverige från andra länder, inte minst på arbetsmarknaden.

      LÄS MER: Svenska språket blev aldrig hans. Inte riktigt på riktigt

Förlegade attityder

ANNONS

– Vi behöver fler som arbetar inom äldreomsorgen inte färre. De som kommit till Sverige från andra länder är oerhört viktiga för att upprätthålla en god vård och omsorg om äldre. Kommunerna har som arbetsgivare ett ansvar att erbjuda undervisning i svenska. Att kunna prata med varandra är en grundförutsättning inom äldreomsorgen.

– Ett modernt samhälle tillåter inte att man väljer bort viss personal på grund av etnicitet. Ett modernt samhälle borde istället arbeta med att ändra på förlegade attityder, avslutar Christina Tallberg.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS