News55

Skärgården får bättre sjökort – välkomnas

skärgården
Sjöfartsverket lovar uppdatera sjökorten i skärgården för att öka säkerheten för fritidsbåtsägare. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Med uppdaterade sjökort lovar Sjöfartsverket att förbättra säkerheten för fritidsbåtsägare, exempelvis i Stockholms skärgård.

ANNONS
ANNONS

“Det är väldigt glädjande att vi kan sätta igång den här efterlängtade satsningen som kommer höja sjösäkerheten. Med hjälp av information från de som använder sjökorten kommer vi att genomföra punktinsatser och prioritera de områden som har störst behov”, säger Magnus Hovberg, produktionschef på Sjöfartsverket, i en kommentar.

Myndigheten ska mäta djupet i utvalda områden där många fritidsbåtar rör sig.

Det är tack vare försäljningen av sjökort som satsningen blivit möjlig.

Från båtlivsorganisationerna, däribland Kryssarklubben och Svenska Båtunionen, välkomnas initiativet med uppdaterade sjökort för grunda vatten och med fokus i skärgårdsområden.

Får applåder av Kryssarklubben

“Det är positivt att vår dialog med Sjöfartsverket nu ger konkreta resultat som förbättrar sjösäkerheten. Redan till nästa sommar kommer några områden, där våra medlemmar har upplevt brister, kunna bli uppdaterade, exempelvis i Stockholms skärgård”, säger Fredrik Norén, generalsekreterare i Svenska Kryssarklubben.

Sjökortens information om hur djupt det är i skärgårdsområden är ålderstigen. I många fall är det handlodsmätningar utförda i slutet av 1800-talet.

I dag är cirka 80 procent av de svenska statliga vattnen mätta med moderna metoder, men i vatten grundare än tio meter är det enbart ett fåtal procent som har blivit sjömätta i modern tid. Behovet av en uppdatering är därför stort.

ANNONS

Ber regeringen om pengar

För att arbetet ska bli ordentligt gjort har Sjöfartsverket tillsammans med andra myndigheter lämnat in en hemställan om en komplett sjömätning av grunda vatten till regeringen för att få till en långsiktig finansiering, framgår det.

“Bättre kunskap om våra grunda vatten är viktigt ur säkerhets- och miljöperspektiv”, säger Olof Granander, ordförande för Svenska Seglarförbundet, i pressmeddelandet.

Det finns omkring 900 000 fritidsbåtar i landet, enligt Transportstyrelsen.

De representerade båtorganisationerna uppges ha drygt 300 000 medlemmar.

Läs även: Ångbåtsbiff ska ätas på ångbåt… News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS