News55

Bankchefen: "Räntedepression" väntar

Artikelbild
SEB:s vd Johan Torgeby räknar med att det kan bli ett hårt tryck nedåt på inflation och räntor när han tittar i kristallkulan. Arkivbild (Foto: Henrik Montgomery/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 24 apr. 2024

Flera års inflations- och räntechock – som inneburit en räntefest för storbankerna – ser ut att vara över, enligt SEB-chefen Johan Torgeby.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om vi kallar det vi har haft för räntefest så blir det väl räntedepression, säger han. Jag gillar inte (ordet) räntefester.

Men om alla makroekonomer – inklusive våra egna – har rätt så kommer vi få se en sänkning av Riksbankens styrränta i maj och ytterligare kanske sex räntesänkningar fram till slutet av 2025, säger Johan Torgeby till TT.”Det här är helt normalt”

För SEB och andra storbanker skulle räntesänkningarna som väntas trycka ned räntenettot, det vill säga vad bankerna tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor.

Det här är helt normalt. Jag har försökt förklara det här i två års tid. Man måste orka ha ett långsiktigt perspektiv.

Torgeby hoppas att SEB – en av de mindre spelarna på den svenska bolånemarknaden bland storbankerna – nu får fokusera på sina starkaste sidor igen.

Nu skiftar fokus till den aktivitetsbaserade delen av banken: handel med värdepapper, fondförvaltning, sparande, investeringar, företagsförvärv och börsnoteringar – saker som relativt sett är där vi är starka.”Nu hoppas jag att det vänder”

Han säger att det trots att räntorna är kvar på ovanligt höga nivåer börjar etablera sig en ny attityd bland hushåll och företag.

Det har inte varit någon efterfrågan på bolån. Det har inte varit någon efterfrågan på företagslån. Vi har inte gjort någon börsnotering. Vi har inte gjort mycket förvärv, säger han om senaste kvartalet.Nu hoppas jag att det vänder – och vi ser flera tecken på en mer optimistisk inställning nu där ute bland våra kunder.

ANNONS

Bland annat pekar han på SEB:s senaste boprisbarometer.

Nu tror alla att vi inte får fler boprisnedgångar, utan att vi står inför högre bostadspriser. Och så får vi lite räntelättnader och då kommer både privatekonomin och företagsekonomin att lätta lite.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS