News55

Därför måste vi stoppa lånen med ockerränta

Artikelbild
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Sverker Olofsson
Sverker Olofsson
Uppdaterad: 16 dec. 2020Publicerad: 16 dec. 2020

Tiden går och mycket blir bättre, men inte allt. Kommer ni ihåg hur det var när vi som tillhör efterkrigsgenerationerna växte upp. Först pengar och sedan handla var en regel som vi aldrig bröt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Troligen hade det att göra med att det inte fanns så mycket pengar och att då skuldsätta sig var förödande. 

Många av er minns säkert familjens första avbetalningsköp. Det kan mycket väl ha varit en symaskin. En nödvändig grej i hushållet på den tiden, men på avbetalning. Ett svårt och ångestladdat beslut. 

När jag sedan började jobba med konsumentfrågor insåg jag snabbt att bland konsumentvägledare sades det ständigt: ”Låna aldrig till konsumtion”! Det var ett mantra och ett klokt råd. 

Det är obegripligt att hänsynslösa kommersiella krafter har lyckats ta död på en sådan livsvisdom. Det är lika obegripligt att politiken bara tittar på när dagens ockrare lurar människor att låna sönder sin framtid. Det vore ju så enkelt att sätta stopp för otyget.

Jag minns när jag första gången såg att Ellos, eller var det möjligen Rowells, erbjöd konsumtionslån med en effektiv ränta på 27 %. Jag trodde knappt sina ögon, och framför allt fattade jag inte vad som skulle komma! 

Idag kräver kronofogden privatpersoner på över 82 miljarder, och en del är just konsumtionslån. Vi vet inte hur många snabblån som går till betalningsföreläggande eftersom kronofogden inte längre tar fram statistik över hur många betalningsförelägganden som rör just snabblån. Branschen förändras för snabbt. Sista året var 2014 och då ökade snabblånekraven med 15 % jämfört med året tidigare.

Tänk efter vad sådana lån innebär. Köper du en resa på kredit skall du betala den resan när du planerar nästa. Handlar du julklappar på kredit skall dom betalas framåt påsk eller midsommar. 

Löften om att lånepengarna finns på kontot inom några minuter och lockrop om att du kan låna hur dålig ekonomi du än har. Det här är extremt dåliga lån. Förfärliga lån, där effektiva räntan kan ligga kring 80 % och i vissa fall mycket högre. Ett företag som kallar sig ”mobillån” säger, när jag skriver detta, att deras effektiva ränta ligger mellan 55% och 505%.

ANNONS

Det här är mörkermän i lånebranschen som riktar sina lockrop mot människor som inte har råd med lån och allra minst sådana här svindyra lån. En cynism utan like. 

Hur skall man förhålla sig? Alla inser att det är ovärdigt och omoraliskt att låna ut pengar på sådana villkor, men dom bryter inte mot lagen. Det måste ju på något sätt innebära att mer än hälften av svenska folket tycker att det är ok att tjäna pengar på det sättet även om man förstör livet för några.

Ett annat dilemma finns också. Jag tycker verkligen att det man lånar skall man betala tillbaka. Det är någon form av grundbult i samhället. Trots det tycker jag att det är smärtsamt att veta att kronofogden som vi betalar med våra skattepengar måste hjälpa ockrare att piska fram pengar från dessa människor, som jag tror nästan alltid tillhör en ekonomiskt svag grupp. 

Konsumtionskrediter och snabblån kommer att ha en bra tid fram till jul. Hur skall vi se på dom som lånar. Vi kan tycka så här: ”Är man så korkad får man stå sitt kast”, eller ”Många som lånar förstår inte konsekvenserna, varför är lånen tillåtna?”.  Det finns många, många fler varianter. Den här till exempel. ”Det var enda sättet för den fattigpensionären att kunna betala hyran den här månaden”

Tänk på saken.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS