News55

Ny bluffmetod: Falsk polis lurar äldre på stora belopp

Artikelbild
Flera äldre personer har drabbats av en ny typ av bedrägeri.
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 02 juni 2016

Polisen varnar äldre för ny bluff: Först ringer en "läkare" och försöker sälja dyra mediciner. När bluffen inte fungerar ringer en "polis" som kräver att pengarna sätts in som "bevis" mot bedragaren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har tidigare skrivit om hur falska läkare kontaktar äldre och vill ha betalt för dyra specialmediciner. Vid flera tillfällen har de drabbade fört över tiotusentals kronor till bedragarna. Några mediciner har man naturligtvis aldrig fått.

Nu har man tagit ännu ett steg i dessa bedrägerier: Vid de tillfällen där den uppringda inte har gått på bluffen har ytterligare en person ringt upp och utgett sig för att vara en polis som är bedragaren på spåren.

      LÄS MER: Falsk läkare försöker sälja medicin för 28 000 kr till äldre patienter

”Polisen” har uppmanat den äldre personen att sätta in pengar på bedragaren konto – som bevis för att kunna sätta dit skurken – och lovat att pengarna kommer att betalas tillbaka så snart den misstänkte gripits.

– I ett fall har de sagt att det är bättre ju mer pengar de sätter in, för att det ska vara lättare att få fram bevis, säger Anders Olofsson vid polisens nationella bedrägericenter till GP.

Det är oklart hur vanligt tillvägagångssättet är, men enligt Anders Olofsson har man lyckats genomskåda bedrägeriförsöken i flera fall. Nu utreder man hur bedragarna lyckas hitta sina offer.

      Upptäck Club55: Få gratis privatjuridisk rådgivning hos Avtal24

– Antingen har de tillgång till läkarjournaler, eller så ringer de helt enkelt äldre personer och chansar. De flesta äldre går ju på någon form av medicin, säger Anders Olofsson till GP.

ANNONS

– Ringer någon och erbjuder det här så är det bara att säga nej. Är man minsta tveksam bör man ringa vårdcentralen och fråga efter läkaren som ringde, även om det kan ta lite tid att komma fram.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS