News55

Så avgörande är efternamnet i karriären

Artikelbild
Forskning visar på fördomar inom affärsbranschen. Foto: Unsplash
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 11 dec. 2023

Vad du heter i efternamn kan ha stor påverkan på din karriär, visar ny forskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efternamn som förknippas med pengar och makt kan öka en VD:s lön med 4,9 procent, enligt en ny brittisk forskning. Tidningen Fast Company har tagit del av studien där forskarna undersökte namnet på VD:ar i USA.

Ett fördelaktigt efternamn har inte enbart inverkan på lönen, utan medför även mindre risk för att bli avskedad. Trots underprestation verkar efternamn ha så stor betydelse att man kan behålla jobbet.

Västerländska efternamn, eller i varje fall de som “låter” västerländska, ger också övertag. Personer med utomeuropeiska och icke-västerländska namn utsätts för större granskning och högre press att prestera, enligt forskningen. 

Jane Smith är en av de som leder forskningsstudien. Hon menar att studien visar på att det kan råda omedvetna fördomar inom affärsbranschen.

– Våra resultat tyder på att det kan finnas en omedveten partiskhet mot vd:ar med vissa efternamn. Denna partiskhet kan drivas av samhälleliga uppfattningar och stereotyper förknippade med dessa namn, vilket i sin tur påverkar ersättningsbeslut, säger Jane Smith.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS