News55

Så mycket kostar det att gå ner i arbetstid

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 17 okt. 2023

Det kan ta emot att gå ner i arbetstid men ofta fullt möjligt, inte minst när man närmar sig pensionsåldern. DN har gjort en genomgång hur mycket det egentligen "kostar" att minska sin arbetstid vid olika lönenivåer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ju högre skatt man betalar desto mindre kostar det att gå ner i arbetstid. detta på grund av den statliga skatt som inträder vid den så kallade skiktsgränsen som gårr vid omkring 50 000 kronor i månaden i år. Detta gäller den som inte fyller 67 i år eller är äldre, skriver DN.

Två lönenivåer används som exempel av tidningen:

Person 1 tjänar 70 000 kronor i månaden. Att gå ner till 80 procent från fulltid skulle innebära en minskning med 6 700 kronor i månaden. Eller, att personen får behålla 86 procent av sin heltidslön.

Person 2 tjänar 35 000 kronor i månaden. Samma minskning i arbetstid skulle leda till 81 procent av lönen eller 5 100 kronor mindre i reda pengar.

Här kan du kolla hur mycket det kostar att gå ner med just din lön. Observera att resultatet kan skilja sig beroende på vilken kommun du bor i, om du är med i Svenska kyrkan eller inte och vilken församling du tillhör.

DN framhåller att det i flera branscher finns avtal mellan arbetsmarknadens parter som gör det möjligt att minska arbetstiden när man närmar sig pensionsåldern. En möjlighet att deltidspensionera sig öppnas oftast vid 61-62 års ålder.

En viktig aspekt är att kolla med ditt fack och arbetsgivaren hur tjäntsepensionen påverkas om man går ner i arbetstid.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS