News55

Så mycket kostar julbelysningen

Artikelbild
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 05 dec. 2023

Nu tänder vi upp och pyntar i våra hem. En energiexpert har räknat ut vad vi får betala för julbelysningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid tanke på de senaste årens höga elpriser har Sveriges Radio har undersökt vad en normal uppsättning av julbelysning egentligen kostar i ett hem. De har räknat på att man har en julstjärna, tre elljusstakar och en gran tänd från den första advent till tjugondag Knut under åtta timmar om dagen. I kalkylen har man tittat på rent elpris och utgått från ett snittpris i elområde tre på 120 öre per kilowattimme och inte tagit med nätavgiften, skatten och momsen för den varierar berorende på var man bor.

Låta lågt

Enligt energiexpert Lars Ejeklint hamnar kostnaden för julbelysningen i Sveriges Radios exempel, på knappt fyra kronor i rent elpris. Skulle man ha på allt dygnet runt skulle man inte komma upp i mer än drygt tio kronor.

– Det kan låta lågt och det är rätt lågt också. Men för den skull ska man inte slösa utan det är därför jag räknar på åtta timmar, då man har nytta av att julstjärnan lyser. Så spar man energi, även om det är lite, men om alla gör det så bidrar det, säger Lars Ejeklint.

För att jämföra med när elen var som dyrast i Sverige, för ett år sedan, hade julbelysningen i exemplet hamnat på 30 kronor om den varit tänd dygnet runt under den aktuella perioden.

ANNONS

Led-lampor

Julslingor som man har utomhus, med 80 till 120 led-lampor kostar ungefär med fem kronor att ha tänt under perioden med snittpriset som Lars Ejeklint räknat på. Han konstaterar att Led-lampor har gjort stor påverkan.

– Led är en gåva till oss allihopa som använder el, den drar ungefär en tiondel en Led-lampa jämfört med glödlampor som vi använde förr. Och den har också dessutom en otroligt lång livslängd. Man beräknar tusen timmar på en vanlig glödlampa och och mellan 10 000 – 15 000 upp till 20 000 för en Led-lampa. Så har du det i en adventsljusstake blir det mellan 20 och 30 jular som du har innan lamporna har gått sönder, säger experten till Sveriges Radio.

ANNONS

Högsta utgiften

Som en jämförelse berättar han också vad det är som är dyrt i hemmet när det kommer till elkostnad. Att till exempel ta en varm dusch i tio minuter kostar ungefär 5,50 kronor. Om fyra personer i ett hushåll gör det varje dag motsvarar det 8000 kronor på ett år.

– Ungefär hälften av den el som en normal villa köper går till uppvärmning, ungefär en fjärdedel till producera varmvatten och en fjärdedel till resten som belysning, spis, underhållningsgrejer och så vidare, säger Lars Ejeklint.

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS