News55

Så ska modellagentur bekämpa ålderism

Artikelbild
Golden Age Models anställer bara modeller över 50 år. Foto: TT
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 13 nov. 2023

Modellagenturen Golden Age Models har som mål att motverka åldersdiskriminering, och anställer därför enbart modeller över 50 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I våras lanserades modellagenturen Golden Age Models, agenturen som vill bekämpa åldersdiskriminering. Grundarna Shama Persson och Anna Sofia Cardenas mål är att ändra synen på hur skönhet kan se ut, berättar de i en intervju med Svenska Dagbladet.

Agenturen anställer bara modeller som är över 50 år. Utöver åldern finns ett annat krav – de får inte göra några skönhetsingrepp. Det enda skönhetsfixet som godkänts är att färga bort grå hårstrån, däremot är de naturliga modellerna mest populära.

– Många andra modeller dopar sig och ändrar utseendet med ingrepp, men vi kommer aldrig gå i den fällan. Vi säljer det vi säljer och det är inte skönhet på steroider, säger Shama Persson.

Påverkar synen

Att ålderismen är utbredd och problematisk är grundarna överens om, och vilka vi ser på reklam påverkar hur vi ser på skönhet.

– Man kan inte relatera till skönhet om skönhet bara är ungt och smalt, säger Anna Sofia Cardenas.

Hon fortsätter:

– Det finns en utbredd ålderism i samhället idag, det vill vi aktivt jobba för att minska, säger Anna Sofia Cardenas.

ANNONS

Shama Persson har själv jobbat som modell, en bransch hon anser vara färgad av åldersdiskriminering.

– Det är en förmån att få uppleva åldrandet, inte ett straff. Om man gör ingrepp för att fortsätta se ut som 30, ska man då bete sig som en 30-åring också fast man är 50? Varje år som adderas är ökad visdom och erfarenhet, det borde inte raderas i ens utseende, säger hon.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS