News55

Studie: Det vill svenskarna göra på sin semester i år

semester
Hälsa och välmående är i fokus när svenskarna planerar sin semester i år. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX. Källa: TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 25 apr. 2024

Nu ser många över sin budget, undersöker tågrutter och flyglinjer, letar stugor på Airbnb eller scannar Google Maps på jakt efter guldkorn. Men vad vill svenskarna helst göra på sin semester? 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När svenskarna planerar sin semester i år syns en tydlig trend – hälsa och välmående. Var tredje svensk hoppas kunna ha en aktiv semester i naturen, enligt en ny Sifo-undersökning, som genomförts på uppdrag av Göta kanal.

– Friluftsrenden växte sig extra stark under pandemin för att sedan avta något allt eftersom reserestriktionerna släppte under 2022. Även om vi fortsätter att resa utomlands, ser vi i år en återkommande trend där den aktiva semestern såsom cykling, vandring, båt och camping närmar sig samma popularitetsnivåer som under pandemin, säger Magnus Hollwin, marknadschef på Göta kanalbolag, i ett pressmeddelande.

Social samvaro är också viktigt under semestern, men att minska sin klimatpåverkan är det få som prioriterar i år, enligt undersökningen.

Aktiv semester
Många svenskar planerar för en aktiv semester 2024. Foto: Janerik Henriksson / TT

Semester utomlands?

Den som är sugen på att resa utomlands under sommaren kan dock behöva snabba sig på. I samband med skatteåterbäringen ökade trycket kraftigt hos resebolagen.

– Vissa avgångar är redan fullbokade, säger Dian Martinez Valencia, kommunikationsansvarig på Tui, till Dagens Industri

Förutom klassiska resmål som Frankrike, Spanien och Turkiet seglar nya destinationer upp som favoriter. Ett resmål som har ökat i popularitet är Split i Kroatien. Denna stad är den fjärde mest sökta destinationen inför sommaren, enligt resesöksajten Momondo.

ANNONS

Mer än var fjärde svensk planerar dock att hålla sig på hemmaplan under semestern, visar en ny undersökning från Länsförsäkringar.

– Det är onekligen så att många har en ansträngd ekonomi till följd av de senaste två årens höga inflation och räntekostnader. För en normal barnfamilj har de vardagliga kostnaderna ökat med cirka 110 000 kronor per år de senaste två åren. Det är därför ganska rimligt att många då drar ned på semesterplanerna, konstaterar Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Läs mer:

Hemester mest populärt i år – igen

Tips: Så undviker du onödiga kostnader när du bokar resa

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS