News55

Trots krisen – poliser får arbeta som receptionister

Artikelbild
Foto: Johan Nilsson / TT
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 30 juli 2015Publicerad: 30 juli 2015

I Malmö lever folk med en oro över brottsutvecklingen i staden. Det är även semestertider och polisstyrkan är mindre än vanligt, samtidigt har ett 70-tal civilanställda inom Malmöpolisen fått sluta sina jobb för att man ska spara pengar. Nu får istället utbildade poliser sitta i receptionen och göra kontorsarbete.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige bor det idag drygt 9,5 miljoner invånare. 20.051 personer arbetar som poliser.

Men även om de är anställda som poliser, får de ibland göra annat, som kontorsarbete.

– I våras fick ett 70-tal civilanställda sluta. De arbetade i arresten, receptionen och tog upp anmälningar från allmänheten. Det fungerade utmärkt. Studenter som behövde lite extra pengar för hjälp med studierna. Plötslig skulle de bort och poliser fick göra deras jobb istället, säger Christer Palmkvist som arbetar som polis i Malmö och är tillförordnad ordförande för Polisförbundet.

Polisen står nu inför en stor omorganisation. De 21 polismyndigheterna slås samman. De flesta chefer är tillförordnade. Ingångna avtal är upplösta.
– Vi hade ett avtal , ett handslag, med den gamla polisledningen att ingångslönen skulle vara 24.500 kronor i månaden. Nu är den 23.800 kronor i månaden och vi har inget avtal, berättar Christer Palmkvist.
Den oron gör att folk mår dåligt på jobbet.
– Medlemmarna ringer varje dag och är oroade. Här i Malmö har vi ju en hel del grövre brott att utreda nu, så alla brott utreds inte. Vi får strunta i att ingripa i en del fall, eftersom det skulle innebära mer utredningsarbete vilket vi inte hinner med.

Frustrationen har blivit så stor att många yngre poliser väljer att säga upp sig från sina tjänster. Idag rapporterar rapporterar Ekot att 300 poliser i landet har slutat under de senaste arton månaderna. På twitter radar polisförbundets ordinarie ordförande, Lena Nitz, upp orsakerna till att många slutar: låg lön, trög organisation, bristande karriärmöjligheter, ingen/låg uppskattning och missnöje med chefer/ledning.

Christer Palmkvist håller med.
–Förr hade vi en bra dialog och cheferna lyssnade på vad vi hade att säga, nu existerar inte någon dialog. Förr var vi ute bland folk på ett annat sätt. Skolor, ungdomsgårdar med mera. Nu hinner vi inte. Visst, det sägs att vi aldrig har haft så många poliser som nu, men vi har heller aldrig haft så många invånare i Sverige som vi har nu.
Det blir en polis på 475 invånare.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS