News55

Svensk Handel: ”Så här kan det inte fungera i en rättsstat”

Ingång till en livsmedelsbutik. Svensk Handel tycker inte att lagen om tillträdesförbud har bidragit till att skudda butiker från brott
Svensk Handel tycker inte att lagen om tillträdesförbud har bidragit till att skudda butiker från brott (Foto: TT/Fredrik Sandberg/SCANPIX)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Det är stora skillnader i hur lagen om tillträdesförbud till butik används och Svensk Handel tycker att det är som ett lotteri.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lagen om tillträdesförebud i butik infördes i mars 2021, den skulle bidra till att skydda butiker från brott och göra butiksanställdas arbetsmiljö tryggare.

Efter mer än tre år med lagen tycker inte Svensk Handel att det har blivit så.

Olika bedömningar

Under 2023 inkom 483 ansökningar om tillträdesförbud till butiker, men endast 234 dömdes ut.

Men det är stora variationer i hur landets åklagarkammare gör sina bedömningar av vad som krävs för att de ska döma ut ett tillträdesförbud.

På en del orter beviljas de flesta ansökningarna, men i Malmö eller Eskilstuna leder en ansökan till avslag.

Svensk Handel har analyserat ansökningar under den tid lagen har funnits och konstaterar att ansökningar som är snarlika bedöms helt olika beroende på vilken åklagarkammare som hanterar ansökan.

“De stora skillnader som kan noteras runt om i landet kan inte förklaras på annat sätt än att våra åklagarkammare fortsätter tolka lagen olika. Det rättsliga lotteriet måste upphöra”, säger Nina Jelver i ett pressmeddelande.

ANNONS

Hon är säkerhetschef på Svensk Handel och menar att lagen om tillträdesförbud till butik måste bli effektivare. Hon anser att det inte kan fungera så här i en rättsstat.

ANNONS

Motivering saknas

Enligt lag har en handlare som gör en ansökan om tillträdesförbud rätt att få beslutet skriftligt där skälen till beslutet anges.

Trots det saknade hela 95,4 procent av alla ställningstaganden som gjordes 2023 en motivering, något som bidrar till en rättsosäkerhet eftersom vad som ligger till grund för ett eventuellt avslag blir otydligt.

Nina Jelver anser att åklagarmyndigheten behöver klargöra varför de i allt högre utsträckning frångår det som gäller och väljer att inte motivera beslut.

“Handlare runt om i landet förtjänar tydliga besked kring varför ett visst beslut fattas, för att de på så vis ska kunna dra lärdom och veta vad som gäller. Det är uppenbart att så inte sker i dag”, säger hon i pressmeddelandet.

Många överträdelser

Det inkom 174 anmälningar om överträdelse av tillträdesförbud under 2023, sett till det antal som beviljades är det tre av fyra av alla beviljade tillträdesförbud.

ANNONS

“Siffran är alarmerande och visar tyvärr att lagstiftningen, med dagens tillämpning, inte fungerar som den var tänkt. Lagen behöver vässas och överträdelser mot lagen måste få kännbara konsekvenser för förbrytarna”, säger Nina Jelver i pressmeddelandet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS