News55

Så röstar Sveriges äldre – en ratad väljargrupp

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 okt. 2023

Ett parti skulle få 49,5 % och två andra partier skulle åka ut ur riksdagen – om 85-plussarna får bestämma. Det visar Novus väljarbarometer, vilket Svd rapporterar om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De äldsta väljarna, 85 år och äldre, visar starkt stöd för Socialdemokraterna, enligt en färsk undersökning av opinionsföretaget Novus. Om enbart denna åldersgrupp fick rösta skulle Socialdemokraterna få 49,5 procent av rösterna. Samtidigt skulle Vänsterpartiet och Miljöpartiet förlora sina platser i riksdagen.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Torbjörn Sjöström, vd på Novus, påpekar att de äldsta behåller sina värderingar, vilket stärker Socialdemokraternas position i denna åldersgrupp.

– Det är inte så överraskande egentligen, de äldsta har kvar sina traditionella värderingar, de byggde folkhemmet och är stolta över det. Samtidigt har ju partiet ett problem för framtiden när just den här gruppen är så stor, konstaterar Sjöström.

Kristdemokraterna är också populära bland de äldsta, mycket tack vare “Alf Svensson-effekten” enligt vd:n.

– Han saluförde ett parti för de äldre, troligtvis handlar det också om att många är medlemmar i kyrkan. Kristdemokraternas närvaro i den här åldersgruppen är långt ifrån det som Ebba Busch politik står för.

Stor grupp som nonchaleras

Bengt Westerberg, 80, låg bakom en annan effekt – Westerberg-effekten. Den förre folkpartiledaren lyckades fördubbla partiets väljarstöd på 1980-talet. Nyckeln till detta sägs vara att partiet drev en specifik fråga, nämligen eget rum i långvården.

ANNONS

– Då var de äldre en mindre grupp men i dag finns 580 000 svenskar som är 80 år eller äldre. Det är en stor och viktig grupp som är betydligt större än förstagångsväjarna, ändå visar partierna generellt inte något större engagemang för den här gruppen. Trots att så många behöver en fungerande äldreomsorg, säger Westerberg till SvD.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Bengt Westerberg och de gamla partiledarna Alf Svensson (KD) och Gudrun Schyman (V, Fi) reagerar kraftigt på att väljare som är 85 år och äldre ofta sållas bort i svenska opinionsmätningar, något som News55 tidigare har rapporterat om.

– Ynkedom, säger Svensson.

– Skamligt , säger Schyman.

– Det är konstigt om det är ett uttryck för att man inte bryr sig om personer över 85 år, säger Westerberg till tidningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS