News55

Carl-Ingemar Perstad: Är det över för Joe Biden?

Artikelbild
Carl-Ingemar Perstad
Carl-Ingemar Perstad
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 juni 2022

Många är det som vill skylla på president Joe Bidens ålder vad gäller hans dalande stöd bland amerikanska väljare. Detta är en helt fel slutsats - ålder har inget med saken att göra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stödet för USA:s president Joe Biden är på rekordlåga nivåer, förtroendet är kört i botten enligt senaste mätningarna och man kan med rätta fråga om han kommer att väljas till en andra period. Presidenten har en jobbig uppförsbacke och kanske var det symbolik i när han snubblade och föll från sin cykel under en motionsrunda nyligen. Det hävdar i varje fall de republikanska nyhetskanalerna som än en gång menade att Bidens ”bäst före datum” som president för länge sedan är passerat. Men också demokratiska tidningar som stött Biden frågar för första gången om det kanske är dags att hitta en ny demokratisk kandidat till valet 2024. Det har naturligtvis inget med cykelvurpan att göra utan helt andra orsaker.

De politiska motståndarna har länge gjort en stor grej av Joe Bidens ålder och att han fyller 80, en på tok för hög ålder för världens viktigaste jobb, menar man. Och den som följer Biden i nyhetsbevakningen kan konstatera att åren i Vita huset tärt på honom, precis som på hans föregångare. Det är ju ett enormt krävande ämbete, både psykiskt och fysiskt. Han rör sig inte lika snabbt och ledigt som för några år sedan och han har ibland svårt att hitta rätt ord. Man får inte glömma att han inte är en tonåring längre och Biden lider av medfödd stamning, något de politiska motståndarna och ståupp komikerna njuter av att driva med på bästa sändningstid varje kväll. 

Men att Biden är i en svag politisk situation just nu har knappast med åldern på personbeviset att göra. En del tror att han är svag i opinionssiffrorna för att han är gammal och svag, men den logiken går inte ihop.

Att mätningarna ger ena bottennoteringen efter andra har helt andra förklaringar. Största problemet är bensinpriset som mer än fördubblats på ett år. Många lägger skulden på Biden och menar att det beror på att Biden är gammal och svag. Vad man ofta glömmer är att presidenten inte kan halvera bensinpriset över en natt. Han kan öppna de strategiska reserverna och det är precis vad han gjort, men det sänker priset med bara någon krona. Plånboksfrågorna är som så ofta de viktigaste och engagerar betydligt mer än förhören om ockupationen av Capitolium i fjol.

Bidens demokratiska politik som han valdes på har fastnat i senaten där läget är oavgjort mellan partierna. Det är ett understatement om man säger att presidenten har det lite motigt just nu. Men de som följer amerikansk politik vet att betydligt yngre presidenter som Bill Clinton och Barack Obama var i liknande situationer med dalande popularitetssiffror. De stångade sig blodiga en bit in i sin karriär i Vita huset för att driva igenom sin politik och båda hade det rejält jobbigt att övertyga sina egna att de var värda en andra period. Om de misslyckats att övertyga väljarna hade ingen skyllt på deras ålder och lika är det med Joe Biden. Det är hans politik och inte ålder som avgör hans framtid i Vita huset.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS