News55

Därför kan tusentals fastigheter ockuperas i Spanien

Därför kan tusentals fastigheter ockuperas i Spanien
Att få sin semesterlägenhet ockuperad är något som tusentals personer drabbas av i Spanien varje år.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 mars 2024

Tusentals fastigheter ockuperas varje år i Spanien och många svenskar drabbas när obehöriga tar över deras lägenhet eller hus. Att det blivit ett fenomen har olika förklaringar enligt advokat som framträder i SVT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under mer än 30 år har Agustin Artiles arbetat som advokat i Spanien och företrätt flera personer som drabbats av husockupationer.

– Det här är inte lagligt utan är ett hemfridsbrott eller egenmäktigt förfarande. Att det här blivit ett fenomen har olika förklaringar, säger han till SVT.

Att tusentals boenden ockuperas, trots att det är olagligt, kommenterar advokaten så här:

– Det kan bero på många saker. Problemet med husockupationer kan vara en följd av pandemin eller av att strafflagen många gånger inte efterlevs, säger Agustin Artiles.

Uppmärksammat fall på Gran Canaria

Ett av de uppmärksammade fallen på senare tid, som News55 berättat om, är hur Agneta Torberntsson och hennes 89-årige pappa från Hamburgsund fick lägenheten på Gran Canaria ockuperad av en okänd man som de inte kan kasta ut innan beslut i domstol. De får fortsätta att betala hyra, el och vatten medan ockupanten bytt lås och satt övervakningskamera. Det har dessutom framkommit att han hyr ut svenskarnas lägenhet via Airbnb. Familjen kan inget annat göra än att betala och vänta på att få fallet prövat i rätten.


Därför kan tusentals fastigheter ockuperas i Spanien
Ockupanter tar över lägenheter och byter lås och de svenska ägarna kan inte göra annat än att fortsätta betala och vänta på beslut i domstol. De långa handläggningtiderna beror på ett överbelastat system, enligt advokat som uttalar sig i SVT. Arkivibild: TT
ANNONS


ANNONS

Advokat: “Systemet är överbelastat”

Enligt siffor från INE, spanska statistiska centralbyrån lagfördes och dömdes 4067 personer för olagliga ockupationer i privata och offentliga byggnader i Spanien under 2022. Under samma tid anmäldes närmare 17 000 misstänkta ockupationsbrott, enligt Spaniens största dagstidning El Pais, rapporterar SVT. Siffrorna för antalet dömda under 2023 är fortfarande inte offentliga.

Antalet anmälda fall som inte prövats är ännu fler och vissa fastighetsägare kan behöva vänta i flera år på ett fallet prövas i domstol. Skälet är långa handläggningstider inom det spanska rättsväsendet.

– Systemet är överbelastat, men jag hade nyligen ett fall där vi fick ett vräkningsbeslut på två månader från domaren. Det betyder att ockupanten kan avhysas i väntan på rättegång, säger Agustin Artiles.

Han konstaterar att på Gran Canaria finns tre tingsrätter i San Bartolomé de Tiranja som ska täcka flera kommuner på en ö som under fjolåret tog emot fyra miljoner turister.

Läs mer:

Svenskar fick lägenhet på Gran Canaria ockuperad – får inte kasta ut okänd man

ANNONS

Här tar svenska gäng över semesterparadis

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS