News55

Så kan du vädra på bästa sätt

vädra städa
Vädra effektivt med korsdrag. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

För en hälsosam inomhusmiljö är det viktigt med fungerande ventilation och vädring. Men hur gör man för att vädra på bästa sätt?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi spenderar 90 procent av vår tid inomhus, vilket ställer höga krav på inomhusluftens kvalitet. Dålig luft och ventilation kan leda till fukt och mögel som i sin tur kan skapa olika hälsobesvär, enligt Boverket.

Tidningen Land tipsar om att vädra ordentligt under kort tid genom att skapa korsdrag. Då får man in syrerik och sval luft i hemmet och halterna av damm, matos, bakterier, virus och mögelsporer går ner. Mer syre i blodet ökar serotonin-nivån vilket får oss att må bättre.

Genom att skapa ett kraftigt korsdrag under kortare tid hinner dessutom inte golv och väggar kylas ner, vilket skapar mindre energiförlust. Vädring kan även skapa svalka under varmare dagar och minska fukt i exempelvis badrummet.  

vädra inte när du har tända ljus
Undvik att vädra när du har tända ljus. Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX 

Det är särskilt viktigt att vädra om man har eldat med öppen brasa eller om man har tänt ljus. Tänk dock på att inte vädra under tiden som ljusen är tända, eftersom de bör brinna i så vindstilla miljö som möjligt, vilket News55 har rapporterat om tidigare. 

– Det är mer frågan om hur ljusen brinner bra eller dåligt. Brinner den dåligt blir det ofullständig förbränning och det är det sämsta, säger Magnus Svartengren, läkare och professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, till TV4.

Vädra på rätt sätt

  1. Korsdrag
    Öppna åtminstone två dörrar eller fönster och vädra fem till tjugo minuter för att få in ny, frisk luft. Undvik att öppna fönster som vetter mot en trafikerad väg.
  2. Tidpunkt
    Vädra tidig morgon eller sen kväll. Pollenallergiker bör vädra så tidigt som möjligt på morgonen eller under natten, då pollenhalterna är som lägst.
  3. Sovrummet
    Vädra innan du bäddar och vik undan täcket så att fukten vädras ut ur sängen ordentligt.  
ANNONS

Förutom att vädra behöver man ha koll på att ventilationssystemet fungerar. Det kan man själv kontrollera genom att hålla tilluftsventiler öppna och göra rent frånluftsventilerna från damm och partiklar utifrån, skriver Boverket. Glöm inte att även rengöra filtret i kökskåpan.

Läs mer: Därför kan du må dåligt av ljuset i vår

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS