News55

Här är hyllad modell för att trappa ner inför pension

Här är hyllad modell för att trappa ner inför pension
En modell att jobba kortare fram till pension men ändå få fulla pensionsinbetalningar kan ha sina fördelar från två håll. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 19 apr. 2024

Att jobba 80 procent i slutet av karriären, men ändå få fulla pensionsinbetalningar. Den modellen attraherar allt fler seniorer med sikte på pension. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förr jobbade man heltid fram till 65-årsdagen och var därefter till hundra procent pensionär. Så ser det inte ut numera.

Här är hyllad modell för att trappa ner inför pension
Modellen ger möjlighet att vänja sig vid mindre plånbok, mer fritid och att fortsätta jobba och fylla på med pension. Foto: TT

Enligt SCB så har antalet äldre som jobbar vidare efter 65 fördubblats under de senaste 20 åren. De äldre männen fortsätter jobba inom finansiell verksamhet och företagstjänster medan kvinnor återfinns inom vård och omsorg. De jobbar också oftare deltid än vad männen gör, skriver Arbetsvärlden.

80-90-100-modellen

Många seniorer väljer 80-90-100-modellen. Den innebär att den anställde får gå ner till 80 procent i arbetstid men behålla 90 procent av lönen. Samtidigt fortsätter arbetsgivaren att betala in tjänstepension för 100 procent arbetstid. Möjligheten att göra så öppnas vanligen upp vid den aktuella riktåldern för allmän pension. Sedan löper den på tills åldersgruppens förväntade pensionsålder uppnås.

En som fått klartecken för att jobba enligt modellen och är mycket nöjd med upplägget är Katarina Wolf Erixson som intervjuas av Arbetsvärlden. Hon är heltidsanställd som diakon inom Svenska kyrkan i Sollentuna.I november fyller hon 66 och sedan ett halvår har hon lediga fredagar inom ramen för 80-90-100.

– Jag älskar mitt jobb och känner mig inte alls färdig. Men jag märker att jag behöver mer tid till återhämtning, säger hon till tidningen och fortsätter:

– Så när 80-90-100 kom upp frågade jag arbetsgivaren om jag fick söka och de sa ja! Nu hoppas jag kunna vara kvar lite längre, hinna kompetensöverföra inom sjukhuskyrkan och ha mer ork till det.

ANNONS
ANNONS

Underlättar generationsväxling

Hon kände en viss oro innan hon sökte 80-90-100 då hon var rädd för att arbetsgivaren skulle tolka nedtrappningen som att hon ville sluta jobba. Men så blev det inte och önskan mottogs positivt av arbetsgivaren som också anser sig ha fördelar av modellen.

– Vi vill underlätta generationsväxling och kunskapsöverföring från de som har en speciell roll, och det har många inom kyrkan, säger han. Katarina sitter på speciell kunskap om arbetet i sjukhuskyrkan, säger pastoralområdeschef, Andreas Salé till Arbetsvärlden.

Han hoppas att andra arbetsgivare går samma väg och att det kommer fler anpassningar så människor kan jobba lite längre då samhället kräver det.

Katarina Wolf Erixon tycker det är skönt att slippa sluta tvärt och istället trappa ner.

– Nu kan jag vänja mig både vid mindre plånbok och mera tid. Sedan kan jag kanske fortsätta jobba lite mindre och fylla på med pension, säger hon.

Attraherar anställda

Facket Vision hyllar också modellen som fungerar för att attrahera anställda.

ANNONS

– Flera kommuner informerar redan på sin hemsida att de har modellen och medlemmar i alla åldrar ringer oss på Vision och frågar vilka kommuner som erbjuder 80-90-100, säger hon till Arbetsvärlden.

Hans Norin, pensionsexpert och teamchef på Unionen är inte lika säker på att 80-90-100-modellen är den bästa. 

– 80-90-100 är ju bra för den som väljer att gå ner i tid. Men om man inte gör det ger det ju ingenting, säger han till tidningen och förespråkar istället flexpension som kommer alla till godo, oavsett om man väljer att gå ner i tid eller inte.

Flexpension innebär att arbetsgivaren varje år gör en extra insättning till den kollektivavtalade tjänstepensionen. Efter en uppbyggnadsperiod landar inbetalningarna på två procent i ökade pensionsavsättningar, inbetalningar som fortsätter till den dag då man går i pension. Detta gäller så länge man  arbetar hos arbetsgivare som har tecknat kollektivavtal och som gått in i systemet.

Läs mer:

Så får du mest ut av din pension och ekonomi

Chockbesked: Därför förlorar tusentals sin pension

Kallduschen som hotar svenska pensionärer

ANNONS

80-90-100-MODELLEN

  • Den anställde får gå ner till 80 procents arbetstid och behålla 90 procent av lönen.
  • Samtidigt fortsätter arbetsgivaren att betala in tjänstepension för 100 procents arbetstid.
  • Möjligheten brukar öppnas vid 63 år och löper till åldersgruppens förväntade pensionsålder. Detta varierar på grund av att avtalen är lokala.
  • Det finns i dagsläget ingen överblick av hur många personer som omfattas.
  • Vision vill att modellen ska löpa på så länge personen har rätt att jobba kvar.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS