News55

Här är sms:en du ska se upp för

Artikelbild
Arkivbild/TT
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 nov. 2023

En expert varnar om nya bedrägeriförsök under reatider som blir allt mer avancerade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Metoderna för bedrägerier blir allt mer avancerade. Till exempel kan bedragare nu skicka sms som ser ut att komma från ett känt företagsnummer, rapporterar TV4.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Om du får en påminnelse från Postnord om ett paket du inte minns att du har beställt, är det bra att tänka två gånger innan du klickar. 

– Det är svårt att se skillnad för bedragarna blir bättre på att förfalska sms. Mitt bästa råd om man blir orolig är att man dubbelkollar, att man kontaktar den påstådda avsändaren för att fråga om de försökt kontakta en, säger Björn Appelgren, projektledare på Internetstiftelsen.

Under perioder med stora reor, som exempelvis Black Week, utnyttjar bedragare ofta situationen.

– Vanligtvis anpassar bedragarna sig efter vad som händer i omvärlden. Nu vet de att vi handlar på rean och handlar på nätet inför jul och då brukar det komma sådana här ”paketleveranser”, jag har själv fått två stycken, säger Appelgren.

Vanligtvis kommer dessa bedrägeriförsök i form av e-post eller sms med en länk. Länken kan leda till en falsk webbshop. Det säkraste är att själv söka upp handelsplatsen, enligt Appelgren.

– När man ska handla på nätet: Googla sig in på den sida du ska handla på, eller gå in direkt via webbläsaren. Undvik att klicka på länkar i mejl och sms.

ANNONS

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Ytterligare tips är att vara försiktig med att lämna ut betalnings- eller personuppgifter över telefon.

– Man ska aldrig föra över pengar eller uppge personlig information om någon kontaktar dig. Det är aldrig så bråttom. Lägg på luren i stället och kontakta den påstådda avsändaren och fråga om de kontaktat dig i det ärendet, säger Apelgren och fortsätter:

– Om man har delat med sig av sina betaluppgifter via en falsk sajt så ska man först spärra korten och rädda pengarna, och sedan kontakta banken och tar ärendet vidare så man kan göra en polisanmälan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS