News55

Prognos: Så blir elpriserna i vinter

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 23 nov. 2023Publicerad: 23 nov. 2023

Förra vinterns elprischock ser inte ut att upprepas i år, spår elbolaget Bixia.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elpriserna väntas inte drabbas av en chock likt i fjol då de steg kraftigt under vintern. Vattenlagren och gasdepåerna är välfyllda. I december väntas systempriset ligga på cirka 85 öre per kWh, enligt Bixia. Det kan jämföras med 2,44 kronor per kWh i fjol.

Första kvartalet nästa år är prognosen likvärdig, runt 85 öre per kWh. Risken för att dramatiken från i fjol med elpriser om upp till 7 kronor per kWh upprepas i vinter är mycket liten, bedömer elhandelsbolaget.

– Det blir kallt i närtid, men vintern ser ut att bli mild över lag, vilket pressar elpriserna nedåt. Gaslagren i Europa är välfyllda och i Sverige har vi goda vattenmagasin och full fart på kärnkraften tillsammans med Finland, vilket är precis tvärt emot i fjol. Elpriset i december väntas bli runt en tredjedel av fjolårets rekordpriser. Även resten av vintern ser ut att bjuda på stabila elpriser, även om vissa perioder kan bli högt prissatta, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på elbolaget Bixia.

De södra delarna av Sverige har fortsatt högre priser än norr, men skillnaderna är inte lika stora som i fjol. Elpriset i SE4 väntas landa på runt 90 öre per kWh i snitt under december, jämfört med 2,70 kronor i fjol. I SE3 blir elpriset runt 80 öre i snitt, medan elpriset i norra Sverige, SE1 och SE2, väntas ligga runt 60 öre per kWh.

Under resterande del av vintern väntas priserna vara stabila.

Den svenska regeringen har gått ut tydligt med att energiproduktionen skall byggas ut för att minska ned den här typen av gigantiska uppgångar i elpriset som företagen och hushållen drabbades av i fjol. Däribland kommer det att genomföras stora satsningar på kärnkraft.

Finwire

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS