News55

SKPF: Bygg fler bostäder för äldre och inte bara för rika

Artikelbild
Svenska hushålls lån till bostäder ökade med 8,5 procent i årstakt i mars. Arkivbild.
Maria Hagström
Maria Hagström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 21 sep. 2017

Byggandet av boenden för seniorer är inte anpassat till verkligheten, anser SKPF Pensionärerna. - Det är de rika pensionärerna som kan flytta in. Även pensionärer med låg pension måste ha ett bra boende, säger förbundsordförande Berit Bölander till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Hur ska seniorer bo?” Det var temat på Seniorvärldskonferensen i Göteborg. SKPF Pensionärerna deltog tillsammans med flera byggbolag, politiker och intressegrupper. Förbundets främsta budskap var att det måste byggas fler och anpassade bostäder för äldre, rapporterar de på sin hemsida.

– Det byggs för dem med bra inkomster och som redan har bra boenden, men knappt något för dem med mindre pengar som studenter och pensionärer, säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Berit Bölander och tillägger:
– De stora bolagen bygger väldigt fina äldrebostäder, men det är de rika pensionärerna som kan flytta in. Även pensionärer med låg pension måste ha ett bra boende. Vi behöver diskutera byggnadskostnader och titta på hela byggkedjan för att kunna bygga bra boenden som de har råd med, säger Berit Bölander.

      LÄS MER: Berit Bölander, SKPF Pensionärerna: “Oacceptabelt att kvinnor har lägre pension”

Utvecklingen går åt fel håll

På konferensen upplevde SKPF Pensionärerna att en del aktörer målade upp en bild av svenska pensionärer som välbärgade, välmående och beredda att betala rejält för sitt boende. Den bilden behöver nyanseras, anser Berit Bölander. Hon påpekar att äldre som grupp visserligen har en starkare ekonomi än tidigare och i internationell jämförelse har Sverige en låg andel fattiga pensionärer, men att utvecklingen går åt fel håll. Under senare år har andelen äldre med relativt låg ekonomisk standard ökat i Sverige.

SKPF Pensionärerna anser att såväl politikerna som byggsektorn måste anpassa sig till verkligheten, och att det är bråttom. Var fjärde svensk kommer vara över 65 inom tio år och Boverket flaggar för ett byggbehov på över 700 000 nya bostäder under samma period, skriver förbundet på sin hemsida.
– Vi har en äldreboom framför oss, säger Berit Bölander.

      LÄS MER: Fler bostäder måste till för att möta en åldrande befolkning

Ensamheten är ett samhällsproblem

ANNONS

Ett annat stort problem anser hon är ensamheten bland äldre.
– Det är ett samhällsproblem. Men man kan bygga bort ensamheten med gemensamhetslokaler och med föreningsliv och ett levande samhälle nära bostäderna. Pensionärer ska inte bli isolerade. Det ska man ha med i baktanken när man planerar bostäder, säger hon.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS